Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Lubuskie: VII Międzynarodowe Dni Daniela w Pławinie

0
Podziel się:

Podczas najbliższego weekendu (14-15 lipca) w Pławinie w gminie
Stare Kurowo największa w Lubuskiem ferma jeleni będzie otwarta dla wszystkich. Jej właściciele od
2006 roku organizują latem Międzynarodowe Dni Daniela.

Podczas najbliższego weekendu (14-15 lipca) w Pławinie w gminie Stare Kurowo największa w Lubuskiem ferma jeleni będzie otwarta dla wszystkich. Jej właściciele od 2006 roku organizują latem Międzynarodowe Dni Daniela.

Licząca 280 ha ferma należy do Haliny i Leszka Glezerów - to w pełni profesjonalna i ekologiczna hodowla zwierząt z rodziny jeleniowatych i muflonów. Jej właściciele rozpoczęli swoją działalność skupiając się na danielach. Ich stado liczyło nawet 2 tys. osobników.

W miarę zmiany sytuacji na rynku, gatunkiem dominującym na fermie stał się jednak jeleń. Obecnie na kilkunastu ogrodzonych pastwiskach w Pławinie pasie się około tysiąca tych zwierząt, a także 200 danieli i 50 muflonów.

"W ostatnich latach hodowla nastawiona tylko daniele stała się mniej opłacalna. W Polsce powstało wiele ferm tych zwierząt, a rynek został nasycony. To zmusiło nas do szukania niszy na rynku. Okazało się, że rozwiązaniem jest hodowla jelenia, na którego popyt jest coraz większy" - powiedział PAP Leszek Glezer.

Ferma w Pławinie specjalizuje się w hodowli zarodowej i selekcji zwierząt do dalszej reprodukcji. Dorodne byki i łanie jeleni, a także cielaki są sprzedawane do dalszej hodowli. Podobnie jest w przypadku danieli i muflonów.

Większość zwierząt z Pławina jest eksportowanych do wielu krajów europejskich. Część zwierząt trafia do hodowli, a najbardziej dorodne okazy są wypuszczane do lasów, w celu wzbogacenia puli genetycznej lokalnych populacji jeleni i podniesienia walorów myśliwskich danych terenów.

"W przypadku takich hodowli najważniejszy jest dobór zwierząt do rozrodu, a potem stworzenie cielakom dobrych warunków do wzrostu. Nasza ferma jest w pełni ekologiczna, zwierzęta mają do dyspozycji rozległe pastwiska i są karmione zbożem, w którym nie ma chemii" - dodał Leszek Glezer.

Największą opłacalność gwarantuje sprzedaż jeleni z dorodnym porożem. W przypadku byków jego waga może dochodzić do 15 kg, przy wadze ciała sięgającej 300 kg. Za takie osobniki trzeba zapłacić nawet 50 tys. zł. Rozpiętość cenowa w przypadku jelenia jest jednak bardzo duża - ceny zwierząt wahają się do 2 tys. zł do wspomnianych 50 tys. zł za sztukę.

Waga dojrzałego byka daniela wynosi 70-100 kg, łania, osiągająca dojrzałość w wieku 16 miesięcy waży 45-55 kg. Ceny dorosłych zwierząt wahają się od 1,5 tys. do 8 tys. zł.

Muflony są nieco mniejsze. Waga tryków dochodzi do 70 kg, a ceny za sztukę do 30 tys. zł, ale jedynie w przypadku osobników wyjątkowo wartościowych genetycznie, z dużymi ślimami - zakręconymi rogami, których długość może dochodzić nawet do metra.

Mięso zwierząt z rodziny jeleniowatych ma znakomite walory smakowe, jest delikatne i zdrowe. Zwiera około 2 proc. tłuszczu i mało cholesterolu. Jego ceny na rynku są zbliżone do cen wołowiny najwyższej jakości. Kilogram mięsa z jelenia kosztuje około 70-80 zł.

Podczas imprezy w Pławinie będzie można zwiedzić fermę i poznać sekrety hodowli jeleniowatych. W programie pikniku są m.in.: marsz nordic walking, koncerty czy zawody sportowe. "To także okazja do spotkania się hodowców jeleniowatych z tej części Polski i wymiany doświadczeń" - dodał Leszek Glezer. (PAP)

mmd/ mki/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)