Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Lubuskie: Warsztaty kulinarne dla szkół ponadgimnazjalnych

0
Podziel się:

Rozpoczęła się 3. edycja warsztatów kulinarnych pn. "Zdrowe,
smaczne, oryginalne nasze dania regionalne". Celem warsztatów, organizowanych przez Oddział ARR w
Gorzowie, jest promowanie potraw charakterystycznych dla regionu i nawyków zdrowego odżywiania.

Rozpoczęła się 3. edycja warsztatów kulinarnych pn. "Zdrowe, smaczne, oryginalne nasze dania regionalne". Celem warsztatów, organizowanych przez Oddział ARR w Gorzowie, jest promowanie potraw charakterystycznych dla regionu i nawyków zdrowego odżywiania.

Podczas warsztatów odbywających się w sześciu lubuskich szkołach, uczniowie przygotowują potrawy w trzech kategoriach: potrawy z mięsa drobiowego, potrawy z ryb i jarskie. Komisja konkursowa złożona ze specjalistów z Agencji, Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Urzędu Marszałkowskiego i Lubuskiej Izby Rolniczej oceniają ich walory smakowe, wygląd oraz związek dania z regionem i jego tradycjami.

Za uczniami biorącymi udział w kulinarnych zmaganiach już pierwsze zajęcia. Swoje umiejętności prezentowali kilka dni temu uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Gubinie. Szkoła zaprezentowała kilka dań z ryb, z drobiu oraz jarskich. Uczniów w kuchni wspierały nauczycielki.

Wśród wykonanych przez młodzież dań znalazła się m.in. zupa rybna z karpia i pstrąga pochodzących z lokalnych hodowli, gulasz dyniowy z ciecierzycą oraz gubiński indyk z grzybami leśnymi. Duże wrażenie na jurorach zrobił nie tylko smak potraw, ale także wykwintny sposób ich podania.

"Warsztaty pokazują duże zaangażowanie, kreatywność, poczucie estetyki oraz pomysłowość młodych ludzi w wykorzystywaniu lokalnych produktów takich jak grzyby, ryby, mięsa i warzywa. Okazuje się, że nasi producenci rolni są w stanie dostarczyć produkty, z których można przyrządzić najbardziej wykwintne dania" - powiedziała PAP Barbara Białek z oddziału Agencji Rynku Rolnego w Gorzowie Wlkp.

Zwieńczeniem warsztatów będzie konkurs kulinarny dla uczestników warsztatów. Jego podsumowanie, wręczenie nagród i prezentacja połączona z degustacją wyróżnionych potraw nastąpi podczas 20. Jubileuszowych Targów Rolniczych AGRO-TARG 2013 w Kalsku, które odbędą 2 czerwca br.

W tym roku do konkursu przystąpiło sześć szkół: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Gubina, Zespół Szkół Technicznych z Lubska, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego z Henrykowa, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego z Kamienia Małego, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego z Bobowicka oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Iłowej.

Kolejne warsztaty odbędą się 10 kwietnia w Zespole Szkół Technicznych w Lubsku. Ostatnie zostały zaplanowane na 26 kwietnia w Iłowej.(PAP)

mmd/ abe/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)