Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

MAEA: Zakaz sprzedaży żywności z Fukushimy na razie rozważany

0
Podziel się:

#
MAEA prostuje, że Japonia na razie rozważa wprowadzenie zakazu sprzedazy żywności z Fukushimy
#

# MAEA prostuje, że Japonia na razie rozważa wprowadzenie zakazu sprzedazy żywności z Fukushimy #

19.03. Wiedeń (PAP/Reuters,AFP)
- Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej (MAEA) sprecyzowała w sobotę, że Japonia na razie jedynie rozważa wstrzymanie sprzedaży żywności z prefektury Fukushima. Wcześniej podawano, że taki zakaz już wprowadzono.

Japonia potwierdziła, że w tamtejszych produktach żywnościowych wykryto radioaktywny jod i rozważa wprowadzenie zakazu sprzedaży takich produktów.

"Choć czas połowicznego rozpadu radioaktywnego jodu wynosi około ośmiu dni i rozpada się on w sposób naturalny w ciągu kilku tygodni, istnieje krótkoterminowe zagrożenie dla zdrowia ludzkiego, jeśli jod w żywności zostanie wchłonięty do organizmu ludzkiego" - napisała MAEA w oświadczeniu.

Przedstawiciel organizacji Graham Andrew ostrzegł na konferencji w Wiedniu, że sytuacja w uszkodzonej w trzęsieniu ziemi elektrowni atomowej Fukushima I może się stabilizować, ale nadal trzeba być przygotowanym na pogorszenie sytuacji.

Rzecznik rządu Japonii Yukio Edano podał wcześniej w sobotę, że poziom radioaktywności w szpinaku i mleku w pobliżu uszkodzonej elektrowni przekroczył bezpieczny poziom.

Japońskie ministerstwo nauki poinformowało natomiast, że wykryto ślady substancji radioaktywnych w wodzie z kranu w Tokio i innych miejscowościach, ale ich stężenie nie przekracza dopuszczalnego poziomu.

"Wykryto wyższy od zgodnego w prawem poziom radioaktywności w jednej próbce mleka w prefekturze Fukushima oraz w sześciu próbkach szpinaku w prefekturze Ibaraki" leżącej na południe od Fukushimy - powiedział Edano.

Podkreślił jednak, że poziom ten nie jest niebezpieczny dla zdrowia i wezwał mieszkańców do zachowania spokoju.

"Wziąwszy pod uwagę przeciętną konsumpcję mleka przez Japończyków, to nawet gdyby ktoś pił skażone mleko codziennie przez rok, otrzymałby dawkę promieniowania równą jednemu badaniu radiologicznemu" w szpitalu - zastrzegł rzecznik.

"Nawet gdyby ktoś jadł skażony szpinak przez rok, otrzymana przezeń dawka promieniowania wyniosłaby tylko jedną piątą dawki otrzymywanej podczas badania" - podkreślił.

Według resortu nauki, w wodzie kranowej w prefekturach Tokio, Tochigi, Gunma, Saitama, Chiba i Niigata stwierdzono zaś "ślady radioaktywnego jodu i cezu".

Najwyższy był poziom tych substancji w prefekturze Tochigi, gdzie stężenie radioaktywnego jodu wyniosło 77 Bq (bekereli) na litr wody, a cezu - 1,6 Bq.

Japońskie prawo przewiduje, że dopuszczalny poziom tych substancji wynosi odpowiedni 300 i 200 Bq. (PAP)

ksaj/ mw/ ap/

8590678 8592634 8590742 arch.

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)