Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Małopolski Festiwal Smaku na Rynku Głównym w Krakowie

0
Podziel się:

Tradycyjne potrawy świąteczne i produkty regionalne można kupić na Rynku
Głównym w Krakowie podczas trwającego do niedzieli Małopolskiego Wielkanocnego Smaku. Imprezie,
będącej świąteczną odsłoną Małopolskiego Festiwalu Smaku, towarzyszą tradycyjne Targi Wielkanocne.

Tradycyjne potrawy świąteczne i produkty regionalne można kupić na Rynku Głównym w Krakowie podczas trwającego do niedzieli Małopolskiego Wielkanocnego Smaku. Imprezie, będącej świąteczną odsłoną Małopolskiego Festiwalu Smaku, towarzyszą tradycyjne Targi Wielkanocne.

Na stoiskach producentów żywności z całej Małopolski goście targów mogą kupić m.in.: jaja serwowane na różne sposoby, wędliny, pieczywo, suszone śliwy oraz wiele innych regionalnych przysmaków. Są również wielkanocne ciasta, mazurki, piaskowe baby i kulebiaki.

"Tradycja targów odbywających się na Rynku Głównym w Krakowie sięga XV wieku, jest to tradycja krakowskich rzemieślników, kupców i wytwórców. Musimy ją kultywować, ponieważ jest to jedna z fundamentalnych tradycji naszego miasta" - powiedział w sobotę podczas otwarcia targów prezydent Krakowa Jacek Majchrowski.

Krakowskie kwiaciarki wręczyły przedstawicielom władz tradycyjne bukiety, złożyły także życzenia świąteczne krakowianom. Niestety padający w sobotę w Krakowie deszcz nie sprzyjał uczestnikom targów.

Na straganach można było m.in. kupić koszyki z witki brzozowej. "Koszyki pochodzą spod Jordanowa, moim zdaniem są ładniejsze od tych z wikliny, bardziej precyzyjnie wykonane. Stanowią jednak pewną nowość, klienci ich jeszcze nie doceniają, ponieważ są przyzwyczajeni do wiklinowych" - mówiła PAP sprzedająca.

Przedstawiciel tłoczni z gminy Łącko oferował soki tłoczone na zimno z owoców pochodzących z gospodarstw ekologicznych, a krakowska cukiernia z wieloletnią tradycją - świąteczne wypieki według tradycyjnych receptur i z tradycyjnych składników.

Podczas Targów, które potrwają do 9 kwietnia odbędą się także imprezy towarzyszące, jak pokaz palm i obrzędów Wielkanocnych, wielkanocne malowanie pisanek oraz kartek świątecznych, pokaz wielkanocnych stołów regionalnych, poświęcenie pokarmów oraz poczęstunek dla krakowian i turystów, obrzędy związane z tradycją śmigusa-dyngusa.

Na liście małopolskich produktów regionalnych oprócz obwarzanka krakowskiego i kiełbasy lisieckiej znajdują się także m.in.: chleb prądnicki, oscypek, bryndza podhalańska i redykołka, jabłka łąckie oraz śliwowica łącka, nasiona fasoli Piękny Jaś z doliny Dunajca, karp Zatorski i suska sechlońska (śliwka suszona i wędzona według tradycji z rejonu wsi Sechna).

Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE, ponieważ ich cechy są związane z warunkami istniejącymi na danym terenie. Ich nazwa i technologia wytwarzania są prawnie chronione.

Małopolski Festiwal Smaku to największe w Polsce regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym; promuje małopolskich producentów, produkty lokalne i tradycyjne oraz potrawy regionalne. Impreza organizowana jest od 2005 roku w formie plenerowych kiermaszów. Organizatorem Małopolskiego Festiwalu Smaku jest województwo małopolskie. (PAP)

hp/ bos/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)