Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Małopolskie: Wino i sarnina najlepszymi produktami Ziemi Tarnowskiej

0
Podziel się:

Białe wino, sarnina po szlachecku, pstrąg wędzony i masło rzuchowskie to
produkty, które zwyciężyły w tegorocznym konkursie "Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej".

Białe wino, sarnina po szlachecku, pstrąg wędzony i masło rzuchowskie to produkty, które zwyciężyły w tegorocznym konkursie "Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej".

Wręczenie nagród odbędzie się w sierpniu podczas dożynek w Ryglicach - poinformował PAP Sebastian Fołta ze starostwa powiatowego w Tarnowie.

Do konkursu zgłosiło się siedemnastu producentów oraz właścicieli gospodarstw agroturystycznych powiatu tarnowskiego. Komisja, której przewodniczył wicestarosta tarnowski Mirosław Banach, wybrała najlepszych w poszczególnych kategoriach.

Jak podkreślił wicestarosta, z roku na rok poziom konkursu jest coraz wyższy. "W powiecie tarnowskim jest spory potencjał, nie brakuje gospodarstw agroturystycznych na wysokim standardzie, mamy także bardzo ciekawe wyroby regionalne, które chcemy promować za pomocą takich właśnie przedsięwzięć" - powiedział podczas ogłaszania wyników konkursu Mirosław Banach. Rok temu, z powodu powodzi, konkurs nie był organizowany.

Wśród laureatów konkursu znalazły się: "sarnina po szlachecku" (z Galicyjskiego Gospodarstwa Agroturystycznego "U Kazika" z Ciężkowic); wino białe półwytrawne Solaris 2010 z winnicy "Zawisza" z Brzozowej; "prołziok - nierówny placek" z gospodarstwo agroturystycznego "Wimika" z Kowalowej oraz "masło rzuchowskie" z gospodarstwa ekologicznego z Janowic.

W kategorii produkt turystyczny - agroturystyka I miejsce zajęło gospodarstwo agroturystyczne SPA "Odnowa" z Biadolin Radłowskich. Jury wyróżniło także botwinkę po polsku i pstrąga wędzonego z dwóch gospodarstw agroturystycznych z Kończysk.

Zwycięzcy otrzymali prawo używania w celach reklamowych tytułu "Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej 2011". (PAP)

hp/ mki/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)