Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

MARR współwłaścicielem kolejnej spółki

0
Podziel się:

Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego została współwłaścicielem spółki
Wesea, która wprowadza na rynek technologię chłodniczą pod nazwą Free Cool Energy.

Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego została współwłaścicielem spółki Wesea, która wprowadza na rynek technologię chłodniczą pod nazwą Free Cool Energy.

Jak poinformowała w czwartek Barbara Malczyk z MARR, agencja zainwestuje w nową spółkę 400 tys. zł obejmując przy tym 26,7 proc. udziałów. Docelowo chce zwiększyć swoje udziały do 40,5 proc., na co przeznaczy dodatkowe 350 tys. zł. Drugim udziałowcem spółki jest osoba prywatna.

Technologia, którą spółka Wesea wprowadza na rynek, Free Cool Energy opiera się na wykorzystaniu chłodnych wód gruntowych o stabilnej przez cały rok temperaturze od 7 do 12 stop. C., do chłodzenia procesów przemysłowych. Jej zaletą jest ograniczenie zużycia energii elektrycznej - w przypadku chłodzenia procesów technologicznych nawet o 90 proc.

Technologia ta może być także wykorzystana w instalacjach chłodniczych stosowanych przy przechowywaniu produktów spożywczych, chemicznych czy farmaceutycznych, a także w systemach klimatyzacyjnych budynków, hal produkcyjnych czy magazynów.

Wsparcie MARR dla spółki ma wymiar nie tylko finansowy, obejmuje także doradztwo prawne oraz wykonanie badań rynkowo-technicznych. "Spółka ma za zadanie wdrażanie technologii na szerszą skalę i jej dalszy rozwój" - powiedział PAP Jacek Kruk z MARR.

Wesea to druga spółka, w którą w ramach Funduszu "Inwestycje Kapitałowe", zaangażował się MARR. Pierwsza spółka Mijusic Sp. z o.o. powstała w lipcu tego roku i zajmuje się produkcją komputerowego programu edukacyjnego do kształcenia słuchu.

Fundusz "Inwestycje Kapitałowe", którym dysponuje MARR to 27 mln zł do zainwestowania w nowo powstające spółki, które wdrażają innowacyjne rozwiązania.(PAP)

wos/ mki/ jbr/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)