Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Mazowieckie: Stowarzyszenie zachęca sadowników do rozwoju turystyki lokalnej

0
Podziel się:

Stowarzyszenie W.A.R.K.A zachęca mieszkańców znanego z sadownictwa powiatu
grójeckiego do tworzenia gospodarstw i wiosek tematycznych korzystających z produktów regionalnych,
np. grójeckich jabłek. W sobotę rozpoczną się szkolenia promujące rozwój w powiecie turystyki
lokalnej.

Stowarzyszenie W.A.R.K.A zachęca mieszkańców znanego z sadownictwa powiatu grójeckiego do tworzenia gospodarstw i wiosek tematycznych korzystających z produktów regionalnych, np. grójeckich jabłek. W sobotę rozpoczną się szkolenia promujące rozwój w powiecie turystyki lokalnej.

Szkolenia organizowane są w ramach projektu "Lokalne Produkty Turystyczne - Sukcesem Krainy Kwitnących Sadów". Jest on dofinansowany z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 oraz przez siedem gmin powiatu grójeckiego.

Jak powiedziała PAP Sylwia Maksym ze Stowarzyszenia Warka, organizatorzy szkoleń chcą promować wśród mieszkańców powiatu grójeckiego tworzenie wiosek i gospodarstw tematycznych, korzystających z regionalnych zasobów. Mogą to być owoce, np. grójeckie jabłka, wpisane do unijnego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych.

Uczestnicy szkoleń dowiedzą się, jak działają funkcjonujące już w innych regionach Polski wioski tematyczne, m.in. makowa, jabłoniowa, kapuściana czy miodowa. W ramach szkolenia odwiedzą też jedną z nich. W trakcie szkoleń pokazane zostaną przykłady wsi i gospodarstw edukacyjnych, artystycznych i terapeutycznych.

Szkolenia rozpoczną się w sobotę. Obejmą siedem gmin powiatu grójeckiego i będą odbywały się kolejno w miejscowościach: Chynów, Grójec, Goszczyn.

Początki sadownictwa w okolicach Grójca przypadają na czasy królowej Bony, która w 1545 roku otrzymała ziemie na tym terenie i rozwijała sady. W 1918 roku powstała tam pierwsza w Polsce przechowalnia owoców, co umożliwiło sprzedaż jabłek w zimie. Dynamiczny rozwój sadownictwa w okolicach Grójca był kontynuowany po II wojnie światowej.

Jabłka grójeckie są 30. polskim produktem wpisanym do unijnych rejestrów. Przed nimi znalazły się tam m.in.: bryndza podhalańska, oscypek, kilka rodzajów miodów i miodów pitnych, truskawka kaszubska, śląski kołocz, wiśnia nadwiślańska, karp zatorski, olej rydzowy, andruty kaliskie czy rogal świętomarciński.

Jabłka grójeckie charakteryzują się rumieńcem większym od przeciętnego, który m.in. świadczy o wyższej zawartości barwników pod skórką. Jabłka te mają również kwasowość wyższą od przeciętnej dla danej odmiany.

Stowarzyszenie W.A.R.K.A. - Wizja, Aktywność, Rozrywka, Kultura, Alternatywa istnieje od 2003 roku. Działa na rzecz gminy Warka i powiatu grójeckiego. Misją Stowarzyszenia jest rozwój lokalny poprzez pobudzanie aktywności mieszkańców i promocję regionu. (PAP)

ilp/ je/ mag/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)