Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Meksyk: Stworzono melona, który pozostaje świeży przez 45 dni

0
Podziel się:

Grupie meksykańskich genetyków udało się stworzyć melona miodowego, który
zachowuje świeżość przez 45 dni, jest bardziej aromatyczny, a jego miąższ twardszy - ogłosił w
czwartek ośrodek badawczy w Meksyku.

Grupie meksykańskich genetyków udało się stworzyć melona miodowego, który zachowuje świeżość przez 45 dni, jest bardziej aromatyczny, a jego miąższ twardszy - ogłosił w czwartek ośrodek badawczy w Meksyku.

Badacze wyłączyli w melonie proteinę odpowiedzialną za rozkład kwasów tłuszczowych i w ścianach komórkowych. Wcześniej odkryto, że proteina ta była nieaktywna w nasionach.

"Dzięki tej metodzie pięciokrotnie przedłużamy przydatność owocu do spożycia, tak że nie robi się miękki ani nie traci kształtu" - powiedział kierownik grupy naukowców Miguel Angel Lim.

Odkryta metoda może być w przyszłości użyta do przedłużania trwałości owoców z dużą ilością miąższu, np. w truskawkach czy papai.(PAP)

akl/ kar/

7540823

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)