Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Nagrodzono najlepsze mazowieckie produkty 2011 roku

0
Podziel się:

Chleb gryczany na zakwasie, szynka z nogą wędzoną, biały ser z "Makowej
Zagrody" czy kiełbasa ze strychu z wołowiną - to niektóre z najlepszych mazowieckich produktów
nagrodzonych za 2011 rok w V edycji konkursu o Laur Marszałka.

Chleb gryczany na zakwasie, szynka z nogą wędzoną, biały ser z "Makowej Zagrody" czy kiełbasa ze strychu z wołowiną - to niektóre z najlepszych mazowieckich produktów nagrodzonych za 2011 rok w V edycji konkursu o Laur Marszałka.

Uznanie kapituły zyskały także: wyrób cukierniczy - pagórki mazowieckie, słoneczny olej z zielonych mostów Narwi, krupnik kurpiowski, jagoda z żubrówką, golądkowski miód z mniszka, chleb żytni z żurawiną, tort okolicznościowy, śmietana z wiejskiego dworku, miody ostrowskie i nalewka z czarnej porzeczki. Spośród 79 zgłoszonych przysmaków wybrano 14 laureatów, przyznano też dwa wyróżnienia.

Celem tego konkursu jest pokazanie, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Sama nagroda jest nie tylko wyróżnieniem dla producenta, ale też gwarancją dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości.

Konkurs podzielony został na dwie kategorie: mazowieckie produkty konwencjonalne oraz mazowieckie produkty tradycyjne i naturalne. W tej drugiej kategorii zgłaszane były produkty, które powstały bez udziału środków chemicznych, według tradycyjnej receptury. Zostały one wytworzone z surowców pochodzących z upraw ekologicznych i rolnictwa zintegrowanego.

Nagrody producentom zwycięskich smakołyków wręczył marszałek Adam Struzik.(PAP)

awy/ pad/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)