Stwierdzone w wykorzystywanych na terenie Niemiec paszach ilości dioksyn nie stanowią zagrożenia dla zdrowia konsumentów - poinformował w poniedziałek Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) z siedzibą w Berlinie.
"Nie ma poważnego niebezpieczeństwa dla zdrowia" - powiedział agencji dpa rzecznik instytutu. Jak zaznaczył, tylko w dwóch z czterech zbadanych jaj przekroczony był dopuszczalny poziom dioksyn, w tym w jednym z nich minimalnie. Nie uważa się, by jednorazowa konsumpcja takich jaj spowodowała uszczerbek na zdrowiu.
Zanieczyszczona dioksynami pasza trafiła do setek gospodarstw hodowlanych w różnych krajach związkowych Niemiec. Tylko w Dolnej Saksonii prewencyjnie wstrzymano zbyt produktów z około tysiąca ferm kur-niosek, indyków i trzody chlewnej. (PAP)
dmi/ ap/
8001043