Tradycyjnie wędzone wędliny, chleb na naturalnym zakwasie czy wędzone ryby mogą kupić w środę mieszkańcy Olsztyna na świątecznym kiermaszu wystawców należących do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Kilkunastu wystawców przygotowało wyroby, które uzyskały certyfikat tradycyjnej regionalnej żywności, wyprodukowanej według mazurskich i warmińskich receptur z lokalnych produktów.
Na kiermaszu można kupić chleb z żurawiną, chleb marchewkowy czy z ziarnami dyni albo słonecznika. Dużym zainteresowaniem wśród kupujących cieszą się wędzone ryby: sieje, sielawy czy pstrągi. Można kupić także twarogi na serniki, wędzone na surowo wędliny oraz miody.
Do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego na Warmii i Mazurach należy 96 podmiotów gospodarczych, takich jak pierogarnie, piekarnie, masarnie, zajazdy, restauracje czy gospodarstwa agroturystyczne.
Mogą one posługiwać się specjalnym certyfikatem Dziedzictwa Kulinarnego i promować się wspólnie w wydawanych przez warmińsko-mazurski urząd marszałkowski katalogach oraz na targach i wystawach. (PAP)
ali/ pad/