Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Opole: Klaster spożywczy rozpoczyna działalność

0
Podziel się:

W Opolu podczas III Ogólnopolskiego Kongresu Branży Spożywczej zawiązał się
klaster spożywczy. Na razie zrzesza dziewięć dużych przedsiębiorstw działających na Opolszczyźnie.

W Opolu podczas III Ogólnopolskiego Kongresu Branży Spożywczej zawiązał się klaster spożywczy. Na razie zrzesza dziewięć dużych przedsiębiorstw działających na Opolszczyźnie.

Branża spożywcza, bardzo silna w regionie jest jedną z czterech, na rozwój której stawia województwo opolskie. Działają tu międzynarodowe koncerny, które liczą się na świecie. "Z pięciu największych firm z branży spożywczej na świecie według miesięcznika Forbes, aż trzy działają w województwie opolskim" - wylicza kierownik Centrum Obsługi Inwestorów i Eksporterów w Opolu Sławomir Janecki. To Danone, Nestle i Mondelez.

Do inauguracji działalności klastra spożywczego doszło podczas odbywającego się we wtorek w Opolu III Ogólnopolskiego Kongresu Branży Spożywczej. Przedstawicielom dziewięciu firm, które przystąpiły do klastra wręczono certyfikaty. Są to m.in. Zakłady Przemysłu Cukierniczego Otmuchów, Good Mills ze Straduni, Ustronianka z Białej, Mondelez ze Skarbimierza, Nestle z Namysłowa, Nutricia działająca w ramach grupy Danone i Pasta Food Company z Opola.

Partnerami firm skupionych w klastrze będą Opolskie Centrum Rozwoju Gospodarki, Politechnika Opolska, Uniwersytet Opolski, miasto Opole, Opolski Park Naukowo-Technologiczny, a także Klub 150, który zrzesza największe i najbardziej dynamiczne opolskie przedsiębiorstwa. "Firmy z branży spożywczej nie zawsze muszą ze sobą konkurować. Mogą się wiele od siebie nauczyć" - powiedział dyrektor opolskiego zakładu Nutricia Danone Andrzej Drosik.

Jednym z głównych problemów, z jakimi borykają się firmy z branży spożywczej na Opolszczyźnie i który chciałyby wspólnie rozwiązać jest dostosowanie działania szkolnictwa zawodowego do ich potrzeb. "To, co jest dla nas ważne, to to, by przyszli pracownicy przychodzili do nas z podstawami wiedzy. Reszty my ich nauczymy" - dodał Drosik.

"Branża spożywcza jest kluczowa zarówno dla regionu, jak i dla Opola. Mam nadzieje, że do klastra, do tych dużych firm, dołączą również małe i średnie przedsiębiorstwa. Chcemy zapewnić im jak najlepsze warunki rozwoju" - stwierdził naczelnik wydziału inwestycji i gospodarki Urzędu Miasta w Opolu Maciej Wujec.

Jarosław Mamala, prezes Parku Naukowo-Technologicznego zaoferował firmom spożywczym możliwość prowadzenia badań w laboratoriach OPN-T. (PAP)

mtn/ mki/ as/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)