Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Placek ze ślimaków lepszy niż stek wołowy

0
Podziel się:

Placek ze ślimaków zawiera o wiele więcej składników odżywczych niż
wołowina - zapewnia nigeryjska specjalistka od żywienia, której badania zostały opublikowane w
"International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health". Jej zdaniem łatwo dostępne w
Afryce ślimaki Archachatina marginata pomogą zniwelować problem niedożywienia i niedoborów żelaza u
nigeryjskich dzieci.

Placek ze ślimaków zawiera o wiele więcej składników odżywczych niż wołowina - zapewnia nigeryjska specjalistka od żywienia, której badania zostały opublikowane w "International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health". Jej zdaniem łatwo dostępne w Afryce ślimaki Archachatina marginata pomogą zniwelować problem niedożywienia i niedoborów żelaza u nigeryjskich dzieci.

Porównaniem zawartości odżywczej mięsa ślimaka i steku wołowego zajęła się Ukpong Udofia z Uniwersytetu Uyo. Doszła do wniosku, że serwowanie dzieciom ślimaków na obiad ma same zalety: są one nie tylko tańszym i łatwiej dostępnym źródłem żelaza niż wołowina, ale też zawierają więcej białka. Co więcej, po poczęstowaniu dzieci plackami ze ślimaków i plackami z wołowiną okazało się, że większość z nich uznała placek ze ślimakiem za smaczniejszy i ładniej wyglądający.

Oprócz żelaza i białka mięso ślimaków zawiera również wielonienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, magnez, miedź, fosfor, cynk, argininę, lizynę, kwas foliowy, kwas linolowy i linolenowy, witaminę A, B6, B12 i K.

"Ślimaki, które są zalecane dzieciom w wieku szkolnym i młodym matkom jako tanie źródło białka i żelaza, mogą pomóc zapobiegać anemii" - mówi Udofia, przyznając jednak, że problemu niedożywienia w Nigerii nie da się rozwiązać szybko.

Z danych WHO wynika, że niska zawartość białka i żelaza w diecie jest przyczyną poważnych problemów zdrowotnych wielu dzieci i młodych matek w wielu krajach rozwijających się.(PAP)

koc/ tot/ jra/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)