*W Płocku (Mazowieckie) z okazji Narodowego Święta Niepodległości restauratorzy przygotują specjalne menu tradycyjnych, polskich potraw. To trzecia edycja akcji "Dzień Kuchni Polskiej". Rozpocznie się w sobotę i potrwa do wieczora 11 listopada. *
Na zakończenie "Dnia Kuchni Polskiej" w poniedziałek na płockim Starym Rynku zaplanowano wspólne gotowanie rosołu z gęsiny - poinformował w piątek PAP pomysłodawca akcji Cezary Supeł.
W tym roku do udziału w "Dniu Kuchni Polskiej" zgłosiło się 36 lokali z Płocka i okolic, w tym restauracje hotelowe, kawiarnie, cukiernie, a nawet pizzerie. We wszystkich tych miejscach od soboty do poniedziałku proponowane będą gościom typowo polskie dania i wypieki w cenach niższych od obowiązujących w inne dni.
Jak podkreślił Supeł, celem akcji "Dzień Kuchni Polskiej", która w założeniu ma uzupełniać oficjalne uroczystości Narodowego Święta Niepodległości, jest promowanie radosnego i wspólnego obchodzenia 11 listopada.
"W tym roku zdecydowaliśmy, że akcja będzie trwała nie jeden dzień - tylko 11 listopada, ale trzy dni, czyli od soboty do poniedziałku. Nowością są też imprezy towarzyszące, jak choćby niedzielny +Podwieczorek Patriotyczny+, wspólne śpiewanie patriotycznych pieśni na płockim Starym Rynku" - powiedział Supeł.
Uczestnicy "Podwieczorku Patriotycznego" zbiorą się w niedzielę po południu przy pomniku-ławeczce płocczanina, druha Wacława Milke (1914-2008), założyciela i wieloletniego dyrektora Harcerskiego zespołu Pieśni i Tańca "Dzieci Płocka", najstarszego dziecięcego zespołu w Polsce.
Także na płockim Starym Rynku, ale już 11 listopada, odbędzie się wspólne gotowanie rosołu z gęsiny. "To inicjatywa jednej z restauracji, której pracownicy razem z płocczanami, będą od rana gotowali rosół z gęsiny. Po zakończeniu oficjalnych, poniedziałkowych uroczystości, rosół będzie rozdawany wszystkim, którzy na płocki Stary Rynek przyjdą" - dodał Supeł.(PAP)
mb/ bos/ jra/