Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Podkarpackie: Dwie inwestycje na przemyskim stoku narciarskim

0
Podziel się:

Na stoku narciarskim w Przemyślu (Podkarpackie) kończy się budowa trzeciej
trasy zjazdowej. Przy górnej stacji ma jeszcze powstać pawilon z restauracją oraz wypożyczalnią
sprzętu narciarskiego. Inwestycje te w tym roku mają pochłonąć ponad 1,5 mln zł.

*Na stoku narciarskim w Przemyślu (Podkarpackie) kończy się budowa trzeciej trasy zjazdowej. Przy górnej stacji ma jeszcze powstać pawilon z restauracją oraz wypożyczalnią sprzętu narciarskiego. Inwestycje te w tym roku mają pochłonąć ponad 1,5 mln zł. *

Jak poinformował PAP dyrektor Przemyskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji (POSiR) Mariusz Zamirski, trasa narciarska zostanie oddana jeszcze w tym roku.

"Jej długość to ponad 1,2 tys. m. Będzie to już trzecia trasa na naszym stoku. Dwie pozostałe mają po ok. 800 metrów długości" - powiedział. Dodał, że prace przy budowie trasy zostały praktycznie już zakończone; brakuje jeszcze m.in. oświetlenia. W tym roku inwestycja ta pochłonie 400 tys. zł.

Kolejną inwestycją realizowaną na stoku jest budowa pawilonu przy górnej stacji narciarskiej. "Budynek będzie składał się z dwóch kondygnacji; na pierwszej znajdzie się m.in. wypożyczalnia sprzętu narciarskiego oraz pomieszczenia socjalne dla pracowników stoku. Na piętrze będzie restauracja na ponad 100 miejsc oraz taras, z którego będzie można oglądać Przemyśl" - powiedział.

W tym roku na budowę pawilonu przeznaczone zostanie ponad 1,1 mln zł. W przyszłym roku w budżecie miasta zapisana jest kwota 2,5 mln zł, ale - jak zaznaczył Zamirski - brana jest po uwagę możliwość oddania w dzierżawę piętra, gdzie będzie restauracja w zamian za wykończenie tej części obiektu; wówczas koszty byłyby mniejsze.

Pawilon ma spełniać swoją funkcję zarówno w zimie, jak i w lecie. W tym roku zakończona zostanie budowa pierwszej kondygnacji. W przyszłym budynek będzie już gotowy w całości.(PAP)

huk/ pad/ mow/

inwestycje
wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)