Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Podkarpackie: W czerwcu - kolejna edycja Galicyjskiego Konkursu Win

0
Podziel się:

Promocja kultury wina także poza tradycyjnymi regionami winiarskimi jest
jednym z głównych celów trzeciej edycji Galicyjskiego Konkursu Win w Łańcucie (Podkarpackie) -
poinformowała we wtorek sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia Ewa Wawro.

Promocja kultury wina także poza tradycyjnymi regionami winiarskimi jest jednym z głównych celów trzeciej edycji Galicyjskiego Konkursu Win w Łańcucie (Podkarpackie) - poinformowała we wtorek sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia Ewa Wawro.

Organizowaną przez stowarzyszenie imprezę zaplanowano na 20-21 czerwca w łańcuckim zamku.

"Oprócz promocji winiarstwa chcemy też porównać jakość wina z Europy Środkowej z winami pochodzącymi z innych części świata. Konkurs ma też przypominać historyczne związki Polaków, Słowaków, Węgrów, Czechów i Austriaków" - powiedziała Wawro.

Tegoroczny konkurs odbędzie się w formule międzynarodowej - wina będą oceniane przez międzynarodowe jury z Czech, Słowacji, Węgier i Polski. Wina zgłaszać mogą nie tylko winiarze polscy i zagraniczni, także importerzy win z całego świata.

W poprzednich edycjach oceniano ok. 100 win z kraju i zagranicy, teraz organizatorzy szacują, że będzie ich ok. 250.

Organizacje skupiające zainteresowanych uprawa winorośli szacują, że w Polsce jest ponad 500 winiarzy.

Na Podkarpaciu jest ok. 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch - trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20 - 40 arów. W regionie uprawia się winorośl na ok. 70 hektarach, m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa i Rzeszowa.

Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.

Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku. (PAP)

kyc/ mki/ jbr/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)