Ponad 8 tys. dzieci z przedszkoli, szkół podstawowych oraz gimnazjów z województwa podkarpackiego wzięło udział w pierwszej edycji Podkarpackiego Programu Edukacji Ekologicznej Dzieci i Młodzieży "Zdrowo jem - zdrowo żyję". Uczyły się zasad prawidłowego odżywiania.
Projekt realizowany był dwutorowo: zajęcia odbywały się w szkołach i w gospodarstwach ekologicznych - powiedziała PAP Agnieszka Wolska-Bocheńska z Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego.
"Dzieci uczyły się tego, jak oznaczone są produkty ekologiczne i dlaczego warto je jeść. Staraliśmy się wyrobić u nich nawyk czytania etykiet, aby stały się świadomymi konsumentami. Każde zajęcia w szkole kończył się degustacją chipsów i batoników - oczywiście ekologicznych" - zaznaczyła Wolska-Bocheńska.
Dzieci mogły zobaczyć w gospodarstwach jak wygląda praca rolnika, zwiedzały także zakłady wytwarzające produkty ekologiczne.
"Na przykład w piekarni, dzieci uczyły się, jak rozpoznawać poszczególne zboża. Mogły zobaczyć jak wygląda praca piekarza, poznały całą drogę powstawania chleba. Takie wizyty również kończyły się posiłkiem z potraw ekologicznych" - podkreśliła Wolska-Bocheńska.
Zajęcia prowadzone były przez nauczycieli z Wojewódzkiego Zespołu Edukacji Ekologicznej, który działa przy Izbie.
Projekt "Zdrowo jem - zdrowo żyję" realizowany był od czerwca br. Finansowany był ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Rzeszowie oraz z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. (PAP)
huk/ ls/