Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Podlaskie: Rosną kolejki tirów do przejść granicznych z Białorusią

0
Podziel się:

#
dochodzą m.in. nowe dane o czasach oczekiwania
#

# dochodzą m.in. nowe dane o czasach oczekiwania #

15.12. Białystok (PAP) - Wydłużają się kolejki ciężarówek do przejść granicznych z Białorusią w województwie podlaskim. W sobotę wieczorem na wyjazd przez Kuźnicę ich kierowcy musieli czekać ok. 58 godz., w Bobrownikach ok. 44 godz. - poinformowała Straż Graniczna i celnicy.

Oznacza to, że od rana w sobotę przyjechało tam dużo więcej ciężarówek, niż służby graniczne zdołały odprawić.

Mjr Józef Puczyński z Podlaskiego Oddziału SG powiedział PAP, że kolejka przed Kuźnicą miała wieczorem blisko 30 km długości, a przed Bobrownikami - 15 km. Według danych celników, w kolejce do przejścia w Kuźnicy oczekiwało ponad 900 ciężarówek, przed Bobrownikami - ok. 700. Rano, jak szacowały służby, w obu kolejkach było po ok. 450 ciężarówek.

Według danych policji, kolejka ciężarówek do przejścia w Kuźnicy sięgała wieczorem do miejscowości Straż. Samochody są zatrzymywane przed Sokółką i przepuszczane dopiero wtedy, gdy kolejka za miastem, od strony Kuźnicy skraca się. Chodzi o to, by kolejka ciężarówek nie zablokowała ruchu w Sokółce.

Średnio, w ciągu jednej zmiany, odprawianych jest w Kuźnicy i Bobrownikach po ok. 250 ciężarówek wyjeżdżających na Białoruś. Służby graniczne przypominają, że dłuższe kolejki do tych przejść są w każdy weekend. Wydłużają się jednak jeszcze w okresie przedświątecznym. Ruch towarowy w tym czasie bowiem rośnie, bo wiele firm chce wywiązać się z umów, a kierowcy - zawieźć ładunek i dotrzeć na święta do domu.

W województwie podlaskim od południa w sobotę są coraz trudniejsze warunki jazdy. Pada śnieg i wieje silny wiatr, powodujący zawieje i zamiecie śnieżne. Meteorolodzy przewidują, że taka pogoda utrzyma się w regionie do wieczora w niedzielę. W tym czasie spaść tam może 8-14 cm śniegu. (PAP)

rof/ woj/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)