Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Polscy kucharze uczą gotować Francuzów

0
Podziel się:

W Paryżu rozpoczął się zakrojony na dużą skalę cykl warsztatów kulinarnych
poświęconych polskiej kuchni. Ich uczestnicy mogą przyrządzać polskie specjały pod okiem
znakomitych znawców naszej kuchni, takich jak Robert Makłowicz czy Karol Okrasa.

W Paryżu rozpoczął się zakrojony na dużą skalę cykl warsztatów kulinarnych poświęconych polskiej kuchni. Ich uczestnicy mogą przyrządzać polskie specjały pod okiem znakomitych znawców naszej kuchni, takich jak Robert Makłowicz czy Karol Okrasa.

Według organizatorów, rozpoczęte w tym tygodniu warsztaty pod nazwą "Made in Poland" mają przybliżyć mieszkańcom Francji walory polskiej kuchni. Do końca tego roku odbędzie się pięć spotkań, a od przyszłego roku zaplanowano swoisty kulinarny "Tour de France" po całym kraju z udziałem najlepszych polskich szefów kuchni.

Atrakcją warsztatów jest to, że wezmą w nich udział znane i popularne osoby, m.in. krytyk kulinarny Robert Makłowicz oraz szef warszawskiej restauracji Platter Inter Continental Karol Okrasa, także prowadzący swoje programy kulinarne w telewizji.

Oprócz nich warsztaty poprowadzą szefowie kuchni największych polskich instytucji w Paryżu, jak Daniel Knapik z paryskiej restauracji "Cracovia" czy Sławomir Piwnicki, kierujący kuchnią w przedstawicielstwie RP przy OECD we Francji.

Mistrzem pierwszego warsztatu w piątek był szef kuchni polskiej ambasady w Paryżu, Mirosław Nowak. Kilkunastu uczestników imprezy mogło nauczyć się, jak przygotować znane polskie dania, "zaadaptowane" nieco do francuskiej gastronomii, np. sandacza po kaszubsku czy placki ziemniaczane z wędzonym łososiem. Z kolei specjalista od wódek doradzał, jak łączyć te potrawy z polskimi alkoholami.

Jak powiedziała PAP inicjatorka i organizatorka warsztatów, szefowa firmy HB Service Hanna Borys, ta cykliczna impreza ma zachęcić Francuzów nie tylko do poznawania polskiej gastronomii, ale także do częstszego odwiedzania Polski.

"Kuchnia przemawia chyba do wszystkich, a dla wielu Francuzów jest prawdziwą pasją. Chcielibyśmy, aby ten kontakt z polską kuchnią stał się dla nich swoistą +inicjacją+ przed wielką podróżą do naszego kraju" - zadeklarowała Borys. Cykl polskich imprez odbywa się w centrum Paryża w Atelier des Sens - miejscu, które specjalizuje się w organizacji warsztatów kuchni z całego świata.

"Po raz pierwszy gościmy u siebie gastronomię ze wschodniej Europy, choć organizowaliśmy już warsztaty kuchni wietnamskiej, marokańskiej czy pochodzącej z Andów" - powiedziała PAP Camille Pamart z Atelier des Sens. Dodała, że "Francuzi są ciekawi polskiej kuchni, gdyż słabo ją znają" i że wielu z nich myli ją wciąż ze specjałami innych krajów tego regionu, np. węgierskim gulaszem.

Warsztaty, sponsorowane przez jednego z producentów polskich wódek, wsparło kilka polskich instytucji w Paryżu, a ich uroczysta inauguracja odbyła się w ambasadzie RP w Paryżu.

Z Paryża Szymon Łucyk (PAP)

szl/ mw/ ap/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)