Ponad 100 firm z kraju i zagranicy uczestniczy w rozpoczętych w środę w Gdańsku 14. Targach Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa "Baltpiek", 16. Targach Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii i Sklepów "Gastroexpo" i w 6. Targach Wyposażenia Hoteli "Ciepły Bałtyk".
Jak poinformowała PAP Ewa Szpiek z Międzynarodowych Targów Gdańskich, ekspozycje corocznie odwiedza kilka tysięcy profesjonalistów, m.in. szefów kuchni, właścicieli cukierni, piekarni i kawiarni, restauratorów, dystrybutorów, hurtowników, a także właścicieli managerów hoteli, pensjonatów, uzdrowisk, sanatoriów, obiektów Spa&Wellness i centrów konferencyjnych.
Na targach "Baltpiek" swoją ofertę prezentują producenci maszyn i urządzeń dla przemysłu piekarniczego, cukierniczego, młynarskiego, a także urządzeń do produkcji lodów i dodatków smakowych.
Maszyny, urządzenia, technologie, wyroby kulinarne i artykuły do cateringu prezentowane są podczas targów "Gastroexpo".
Na targach "Ciepły Bałtyk" prezentowane są z kolei najnowsze rozwiązania dla hoteli, pensjonatów, sal konferencyjnych i centrów SPA.
Targom towarzyszy m.in. Forum Kulinarne, podczas którego szefowie kuchni zaprezentują nowoczesne aranżacje kuchni, dań wegetariańskich, ryb i owoców morza, sałat i sałatek, mięsa, zakąsek bankietowych, a także najnowocześniejsze techniki dekorowania dań. Tegorocznym tematem przewodnim jest kuchnia pomorska i kaszubska. Każdy odwiedzający targi będzie mógł też wziąć udział w bezpłatnym kursie degustacji win oraz obejrzeć pokazy barmańskie.
Podczas targów odbędzie się konkurs cukierniczy o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników dla uczniów szkół gastronomicznych, cukierniczych i piekarniczych.
Najlepsze produkty targów nagrodzone zostaną Medalami Mercurius Gedanensis, Grand Prix Mercurius Gedanensis, a także Nagrodą Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nagrodzone zostaną również najatrakcyjniejsze stoiska wystawiennicze.
Honorowy Patronat nad targami sprawują ministrowie: Gospodarki oraz Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Targi w Centrum Targowym w Gdańsku potrwają do piątku. (PAP)
bls/ je/