Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Ponad 1,3 miliarda zł dla firm inwestujących w przetwórstwo żywności

0
Podziel się:

Ponad 1,3 miliarda złotych z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
2007-2013 wypłaciła Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa firmom inwestującym w
przetwórstwo żywności.

Ponad 1,3 miliarda złotych z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 wypłaciła Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa firmom inwestującym w przetwórstwo żywności.

Coraz więcej przedsiębiorstw z branży przetwórczej kończy realizację projektów współfinansowanych w ramach PROW 2007-2013. Ci, którzy rozliczyli inwestycje, a jest ich ponad 860, otrzymali już pieniądze z Agencji - łącznie ponad 1,3 mld zł - informuje ARiMR.

Dzięki funduszom dostępnym w działaniu "Zwiększanie wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej i leśnej", objętym PROW 2007-2013, powstało prawie 100 nowych zakładów przetwórczych, a blisko 450 zostało rozbudowanych. Przedsiębiorcy inwestowali również otrzymane środki w wyposażenie swoich firm w nowoczesne maszyny czy urządzenia produkcyjne oraz linie technologiczne.

Wsparcie zostało także przeznaczone na poprawę jakości wytwarzanych produktów oraz lepszą kontrolę nad bezpieczeństwem wytwarzanej żywności. Średni poziom dofinansowania otrzymanego z ARiMR wynosi około 40 proc. kosztów kwalifikowalnych i wielu przedsiębiorców nie zdecydowałoby się na przeprowadzenie inwestycji bez wsparcia finansowego.

Największe inwestycje zrealizowały zakłady zajmujące się przetwórstwem mięsa. Otrzymały one z ARiMR około 360 mln zł dofinansowania, co stanowiło ok. 27 proc. pomocy wypłaconej dla całej branży rolno-spożywczej. Równie chętnie ze wsparcia korzystały firmy z branży owocowo-warzywnej. Agencja wypłaciła im 330 mln zł. Dalsze miejsca w tym rankingu zajęły przedsiębiorstwa zajmujące się przetwórstwem mleka - ponad 203 mln zł dofinansowania - oraz firmy prowadzące sprzedaż hurtową - 207 mln zł wsparcia.

Najwięcej pieniędzy z działania "Zwiększanie wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej i leśnej" otrzymali przedsiębiorcy z województwa mazowieckiego - 20 proc. wypłaconych dotychczas środków. Tuż za nimi plasują się przetwórcy z Wielkopolski (17 proc. środków), a dalsze miejsca zajmują województwa: łódzkie (11 proc.), kujawsko-pomorskie (10 proc.), lubelskie (8 proc.) i śląskie - (6 proc.).

Dotychczas ARiMR przeprowadziła pięć naborów wniosków o przyznanie pomocy w ramach tego działania na lata 2007-2013. O wsparcie mogły ubiegać się mikroprzedsiębiorstwa, małe i średnie firmy, a także podmioty zatrudniające do 750 osób i których obrót nie przekracza równowartości 200 mln euro rocznie.

Maksymalna wartość dofinansowania mogła wynieść nawet 50 mln zł - w przypadku podmiotów skonsolidowanych; w przypadku innych firm było to 20 mln zł. Całkowita kwota wsparcia była uzależniona od statusu przedsiębiorstwa oraz od tego, jaką prowadziło działalność i czy zaopatruje się w surowce u grup producentów rolnych - poinformowała Agencja.

Przemysł rolno-spożywczy należy do najszybciej rozwijających się dziedzin gospodarki w Polsce. Wartość sprzedaży wynosi 15 proc. całej produkcji przemysłowej. (PAP)

je/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)