Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Poznań: 128 wystawców na Targach Smaków Regionów

0
Podziel się:

Oscypek z Podhala, chleb na zakwasie z Kurpi, swojska kiełbasa z Podlasia
będą m.in. prezentowane w Poznaniu na Targach Smaków Regionów. Swoje produkty zaprezentuje 128
wystawców. Impreza zaczyna się w sobotę.

Oscypek z Podhala, chleb na zakwasie z Kurpi, swojska kiełbasa z Podlasia będą m.in. prezentowane w Poznaniu na Targach Smaków Regionów. Swoje produkty zaprezentuje 128 wystawców. Impreza zaczyna się w sobotę.

"Targi są świętem miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur. Organizatorzy imprezy zaprosili do współpracy wszystkie regiony Polski. Wystawcami są tutaj poszczególne województwa naszego kraju, które na swoich stoiskach zaprezentują ofertę producentów win, chlebów, ciast, serów, wędlin, miodów, nalewek, powideł i innych przetworów regionalnych, certyfikowanych" - powiedziała PAP dyrektor targów Donata Paszkiewicz.

Najlepsze z prezentowanych produktów otrzymają "Medal Targów Smaki Regionów.

Na stoiskach będzie można oglądać też produkty nagradzane w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Konkurs organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego.

"Większość produktów zgłaszanych do tego konkursu, takich jak oscypki i inne sery z Podhala, sery z Korycina i Wiżajn czy wędliny z Małopolski, została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi z oznaczeniem unijnym" - dodała dyrektor.

Atrakcją targów będzie "Kraina Słowian", tu oprócz warsztatów pieczenia podpłomyków będą też pokazy średniowiecznej walki zbrojnej czy szkolenia z wyrobu masła.

Wstęp na Targi w sobotę i niedzielę jest bezpłatny. Impreza zakończy się we wtorek.(PAP)

kpr/ amac/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)