Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Poznań: Certyfikaty jakości dla regionalnych wędlin

0
Podziel się:

19 wielkopolskich producentów uzyskało certyfikaty jakości dla regionalnych
wędlin ze swoich wytwórni. Certyfikacja ma pomóc w promowaniu lokalnych wyrobów zwykle trafiających
na wielkanocne stoły - mówi Grażyna Dolata, organizatorka akcji.

19 wielkopolskich producentów uzyskało certyfikaty jakości dla regionalnych wędlin ze swoich wytwórni. Certyfikacja ma pomóc w promowaniu lokalnych wyrobów zwykle trafiających na wielkanocne stoły - mówi Grażyna Dolata, organizatorka akcji.

Zakłady wędliniarskie ubiegały się o certyfikaty dla swych wyrobów z listy produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi: kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej, szynki tylnej gotowanej sznurowanej, wędzonki krotoszyńskiej i kiełbasy polskiej wędzonej.

Certyfikację zorganizował Wielkopolski Cech Rzeźników - Wędliniarzy - Kucharzy. Produkty oceniane były przez kapitułę, złożoną z doświadczonych producentów wędlin, ludzi nauki oraz konsumentów.

Jak powiedział w środę PAP przewodniczący kapituły prof. Edward Pospiech z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, konsumenci decydujący się na zakup regionalnych, certyfikowanych wędlin, mają gwarancję wysokiej jakości produktów o smaku i zapachu wyraźnie różnym od wędlin powszechnie dostępnych.

"Ale oprócz walorów smakowych ważne było, aby wędliny były wolne od stosowanych w masowej produkcji polepszaczy. W takich wędlinach czuć smak mięsa i naturalnych przypraw" - powiedział.

Według organizatorów certyfikacji jest ona elementem promocji mniejszych producentów.

"Certyfikacja z roku na rok cieszy się coraz większym prestiżem nie tylko w branży, przybywa nam klientów świadomych tego, że warto kupować wyroby o potwierdzonej, najwyższej jakości. Dla samych producentów, zazwyczaj tych mniejszych, mniej zasobnych jest to forma promocji" - powiedziała PAP Grażyna Dolata z Wielkopolskiego Cechu Rzeźników - Wędliniarzy - Kucharzy w Poznaniu.

Wyróżnione zakłady mogą się posługiwać certyfikatami jakości wędlin przez rok - do następnej akcji certyfikacyjnej.

W ciągu roku komisja certyfikacyjna przeprowadzi kontrole nagrodzonych zakładów, żeby sprawdzić czy utrzymują wysoki standard produkcji.(PAP)

kpr/ mki/ ura/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)