Marek Rybacki i Zbigniew Łęgowski z Hotelu Sulbin w Garwolinie zwyciężyli w rozstrzygniętym w środę w Poznaniu Kulinarnym Pucharze Polski. Finał tegorocznej edycji współzawodnictwa odbył się w ramach Międzynarodowych Targów Gastronomii Polagra Gastro.
Kulinarny Puchar Polski to najważniejszy i najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w kraju. Do środowego finału zakwalifikowało się osiem dwuosobowych drużyn kucharskich. Tegorocznym finałowym daniem konkursowym była potrawa z halibuta.
"Uczestnicy otrzymali od nas filet ze skórą; mogli z niego zrobić wszystko, ale dodatkowo na talerzu musiał się znaleźć por i ośmiorniczki. Oceniana była m.in. czystość w pracy, obecność wymaganych elementów, świeżość produktów. Punkty w konkursie przyznawane były za technikę, produkty i smak" - powiedział PAP przewodniczący jury konkursu Jean Bos.
Główną nagrodą w konkursie jest uzyskanie tytułu "Najlepszego z najlepszych", 15 tys. zł oraz szkolenie w renomowanym instytucie kulinarnym.
Aby wziąć udział w półfinale KPP trzeba wygrać jeden z kilkunastu renomowanych polskich konkursów kulinarnych. (PAP)
rpo/ pad/