Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Producenci: Polacy zjadają coraz więcej szparagów

0
Podziel się:

Już ok. połowy z 4 tys. ton produkowanych w Polsce szparagów trafia na rynek
krajowy. Rozpoczynający się właśnie szparagowy sezon powinien być - według producentów - dosyć
udany.

Już ok. połowy z 4 tys. ton produkowanych w Polsce szparagów trafia na rynek krajowy. Rozpoczynający się właśnie szparagowy sezon powinien być - według producentów - dosyć udany.

Jak poinformował w środę w Poznaniu na konferencji z okazji rozpoczęcia sezonu szparagowego Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga, produkcji sprzyja dobra pogoda i brak wysokich temperatur.

"Powierzchnia upraw szacowana jest na ok. 1,5-2 tys. ha w skali kraju. Jest coraz więcej plantacji dużych, jesteśmy jednak zaniepokojeni tym, że maleje liczba małych plantacji, takich które przy produkcji stosują najmniej chemii" - powiedział Jakobsze.

Rosnąca popularność szparagów na polskich stołach powoduje, że stają się one poszukiwanym towarem.

Produkcja szparagów w skali kraju szacowana jest na 4 tys. ton. Około połowy produkcji trafia do polskich konsumentów. Polska jest eksporterem warzywa głównie do Niemiec, Holandii, Belgii i Francji.

Jak ocenił prof. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, jakość tegorocznych szparagów jest bardzo dobra, coraz lepsze są też warunki ich produkcji. "Bardzo się zmieniła technologia uprawy szparagów. Większość nowoczesnych upraw jest zmechanizowanych. Są urządzenia do podnoszenia folii, zmechanizowany jest też proces przycinania, mycia, sortowania i pęczkowania szparagów" - powiedział Knaflewski.

Szparagi są uprawiane przede wszystkim w zachodniej Polsce. Większość rodzimej produkcji to tzw. szparagi bielone. Sezon w Polsce trwa od przełomu kwietnia i maja do 24 czerwca.

Statystyczny Polak spożywa rocznie ok. 50 g szparagów, w Niemczech jest to 1,5 kg, a w Szwajcarii ok. 2 kg.

Szparagi to wieloletnia zielona roślina z rodziny liliowatych, zaliczana do najstarszych uprawnych warzyw na świecie. Największymi producentami szparagów są: Chiny, Peru i Stany Zjednoczone.

Szparagi to bogate źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy C, soli mineralnych i błonnika. Roślina jest ceniona ze względu na działanie antyrakowe, regulujące gospodarkę wodną organizmu i zapobiegające wadom zwyrodnieniowym układu nerwowego. Jest także traktowana jako afrodyzjak. (PAP)

rpo/ bos/ gma/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)