Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Przegląd wiadomości ze spółek, środa godz. 20

0
Podziel się:

Przegląd wiadomości ze spółek, środa 8 sierpnia godz. 20

Przegląd wiadomości ze spółek, środa 8 sierpnia godz. 20

IMPEL

Impel jest zainteresowany podjętym przez Regionalny Fundusz Gospodarczy procesem sprzedaży 100 proc. akcji spółki LOT Catering - poinformował PAP Grzegorz Dzik, prezes Impela. Proces sprzedaży LOT Catering znajduje się obecnie na etapie due diligence, do którego dopuszczone zostało 6 podmiotów.

"Aplikujemy w przetargu na akcje LOT Catering, i w tym przypadku byłaby to, z naszego punktu widzenia, +większa+ transakcja. Oczywiście jesteśmy również zainteresowani mniejszymi podmiotami, które Skarb Państwa planuje sprzedać" - powiedział Dzik.

Do końca roku 2010 właścicielem LOT Catering były Polskie Linie Lotnicze LOT. W styczniu LOT formalnie zbył 100 proc. udziałów w spółce. Kontrolę nad LOT Catering przejął Regionalny Fundusz Gospodarczy, który jest spółką ze 100-proc. udziałem Skarbu Państwa.

Agnieszka Pasieka z biura zarządu Regionalnego Funduszu Gospodarczego poinformowała PAP, że proces sprzedaży LOT Catering znajduje się obecnie na etapie due diligence.

"W pierwszym etapie 17 podmiotów odebrało Memorandum Informacyjne. Ostatecznie oferty wstępne złożyło 6 podmiotów. Obecnie trwa due diligence spółki. Podmioty, które znalazły się na krótkiej liście do końca sierpnia mają czas na badanie spółki. Zgodnie z procedurą na początku września spodziewane jest złożenie ofert wiążących przez inwestorów" - powiedziała PAP Pasieka.

"Badanie due diligence prowadzone jest w formie wirtualnego data roomu. W ramach badania inwestorzy zainteresowani zakupem udziałów będą mieli możliwość zapoznania się z wybranymi dokumentami spółki, wizytacji obiektów spółki oraz udziału w Prezentacji Menedżerskiej" - dodała.

W 2010 roku LOT Catering miał 93,64 mln zł przychodów ze sprzedaży oraz 2,21 mln zł zysku netto.

LOT Catering zajmuje się obsługą linii lotniczych w zakresie cateringu lotniczego, w tym produkcji posiłków, ich kompletacji i dostawy na pokłady samolotów. Działalność spółki obejmuje ponadto produkcję i sprzedaż posiłków bądź produktów żywnościowych na zamówienia, usługi bankietowe i "party service" oraz prowadzenie punktów gastronomiczno-handlowych, tj. bufety, stołówki czy restauracje pracownicze.

Spółka dysponuje obiektem cateringowym w sąsiedztwie portu lotniczego Warszawa-Okęcie. Posiada także oddziały w portach lotniczych w Krakowie, Gdańsku, i Poznaniu oraz spółkę zależną w katowickim porcie lotniczym Pyrzowice. (PAP)

kam/ osz/ mki/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)