Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Raport: włoska żywność najbezpieczniejsza na świecie

0
Podziel się:

Żywność we Włoszech uchodzi za najbezpieczniejszą na świecie - to wnioski z
raportu przedstawionego w ministerstwie zdrowia. Skrupulatne kontrole - w zeszłym roku było ich 800
tysięcy - są reakcją na wysokie ryzyko importu taniej, groźnej dla zdrowia żywności.

Żywność we Włoszech uchodzi za najbezpieczniejszą na świecie - to wnioski z raportu przedstawionego w ministerstwie zdrowia. Skrupulatne kontrole - w zeszłym roku było ich 800 tysięcy - są reakcją na wysokie ryzyko importu taniej, groźnej dla zdrowia żywności.

Podczas kontroli przeprowadzonych przez różne włoskie służby, między innymi przez specjalny oddział karabinierów ds. fałszowania żywności, stwierdzono nieprawidłowości w 9,5 proc. barów, restauracji oraz zakładów produkcyjnych i placówek handlowych.

"Dane te wskazują na to, jesteśmy najlepsi na świecie w dziedzinie bezpieczeństwa żywności" - podkreślił w czwartek w ministerstwie zdrowia w Rzymie dowódca komórki karabinierów NAS, Cosimo Piccinno.

Przedmiotem inspekcji był stan higieniczny na wszystkich etapach produkcji i sprzedaży, ale także na przykład zawartość szkodliwych substancji chemicznych czy antybiotyków w jedzeniu.

Przy okazji zauważono, że we Włoszech liczba takich kontroli jest dwa razy wyższa od tej, jakiej wymaga UE. Wraz z ich wzrostem spada zaś liczba przypadków oszustw i innych przestępstw w produkcji żywności i handlu.

Analizując z zadowoleniem przedstawione dane włoski związek rolników Coldiretti zwrócił uwagę, że we Włoszech największym problemem jest wciąż zagrożenie związane z napływem taniej żywności z zagranicy, przede wszystkim z krajów spoza UE. Na tym niepożądanym podium, jak podkreślono w nocie, znajdują się Chiny, Indie i Turcja. (PAP)

sw/ ap/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)