Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Rekordowy wynik polskiego eksportu mleczarskiego w 2011 r.

0
Podziel się:

W 2011 r. był rekordowy pod względem wartości eksportu produktów
mleczarskich. Polski eksport wyniósł 1,36 mld euro, czyli był o ok. 15 proc. wyższy niż w 2010 r.
To skutek wzrostu światowych cen nabiału.

W 2011 r. był rekordowy pod względem wartości eksportu produktów mleczarskich. Polski eksport wyniósł 1,36 mld euro, czyli był o ok. 15 proc. wyższy niż w 2010 r. To skutek wzrostu światowych cen nabiału.

Wzrósł też import mleczarski - o 23 proc., do 474,3 mln euro. Mimo to utrzymało się dodatnie saldo wymiany handlowej przetworami mlecznymi i wyniosło 887,9 mln euro wobec 799,6 mln euro rok wcześniej - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).

Na tak dobre wyniki miały wpływ podwyżki cen produktów mleczarskich na świecie i wysoki na nie popyt. Polskie artykuły mleczarskie sprzedawane były znacznie drożej niż przed rokiem. Mimo że eksport pod względem wielkości spadł o 1,9 proc., to pod względem wartości zwiększył się o 15 proc.

Polskie produkty mleczarskie trafiały głównie do krajów Unii Europejskiej. Ale ze względu na wzrost popytu na przetwory mleczne w Azji, krajach Bliskiego Wschodu i w Afryce, Polska znacznie zwiększyła sprzedaż mleka w proszku do Algierii i serwatki do Chin, Indonezji i Malezji.

W ubiegłym roku najważniejszą pozycją wywozu pozostały sery i twarogi, których wartość eksportu wzrosła o ok. 10 proc., do ponad 483 mln euro przy spadku wielkości wywozu o niecały 1 proc., do ok. 150 tys. ton. Ich udział w eksporcie branży mleczarskiej spadł z ok. 37 proc. do 35,5 proc. w ujęciu wartościowym.

Drugim co do ważności eksportowym produktem mleczarskim było mleko w proszku, głównie odtłuszczone (OMP). Z jego eksportu uzyskano ok. 250 mln euro, czyli o 13 proc. więcej niż rok wcześniej. Mniej niż w 2010 r. wywieziono płynnego mleka i śmietany, ale wpływy z tego tytułu zwiększyły się o 18 proc., do 190 mln euro.

Wartość eksportu jogurtów, kefirów spadła o 2 proc., do 122 mln euro. Natomiast więcej (o 32 proc.) niż w ubiegłym roku wywieziono serwatki. Zdecydowanie największy wzrost eksportu odnotowano w przypadku masła, wywieziono go o 25 proc. więcej niż rok wcześniej, a wartość eksportu osiągnęła 133,5 mln euro, czyli była o 55 proc. wyższa niż w 2010 r.

W 2011 r. udział nabiału w łącznym wywozie produktów rolno-spożywczych wzrósł do 9 proc. wobec 8,7 proc. w 2010 r. (PAP)

awy/ amac/ gma/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)