Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Rozstrzygnięto Kulinarny Puchar Polski 2009

0
Podziel się:

Paweł Rozmiarek, kucharz z poznańskiego hotelu HP Park, wygrał w środę
Kulinarny Puchar Polski, uznawany za najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w kraju. Konkurs
zorganizowano przy okazji odbywających się w Poznaniu Międzynarodowych Targów Gastronomii "Gastro
Trendy".

Paweł Rozmiarek, kucharz z poznańskiego hotelu HP Park, wygrał w środę Kulinarny Puchar Polski, uznawany za najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w kraju. Konkurs zorganizowano przy okazji odbywających się w Poznaniu Międzynarodowych Targów Gastronomii "Gastro Trendy".

W Kulinarnym Pucharze Polski wystartowali kucharze z hoteli i restauracji z całego kraju. W rozgrywkach uczestniczyły dwuosobowe drużyny, złożone z szefa i pomocnika.

"Chociaż ocenie podlega praca całego zespołu, to nominację do nagrody otrzymuje szef, który oceniany jest za organizację pracy zespołu i umiejętności zawodowe jego członków, przygotowanie stanowiska pracy, smak, estetykę i sposób podania pracy konkursowej" - powiedziała PAP Natalia Filipiak z Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Kucharskie dwójki miały do wykonania dwa zadania. Było to przygotowanie podawanej na ciepło przekąski z szyjek rakowych z dodatkiem świeżych kurek, szpinaku i skórki z cytryny oraz dania głównego, którego głównym składnikiem była polędwiczka z dzika, a także konfitura z głogu, świeża dynia i lubczyk.

Siedmioosobowe międzynarodowe jury brało pod uwagę m.in. przygotowanie produktów i sprzętu, podział prac, czystość warsztatu pracy, sposób przygotowania i prezentacji potrawy oraz jej smak. W konkursie zabronione było stosowanie sztucznych czy przygotowanych wcześniej dekoracji i dodatków, gotowych farszów i sosów, a także uformowanych zawczasu elementów mięsa, warzyw, ciast lub ryb.(PAP)

rpo/ pad/ bk/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)