Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Sanepid: zamknięto zakład kateringowy

0
Podziel się:

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Piszu (Warmińsko-Mazurskie)
wydała decyzję o wstrzymaniu produkcji w zakładzie kateringowym w Ukcie. Żywnością z tego zakładu
zatruli się pacjenci szpitali w Biskupcu i Barczewie.

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Piszu (Warmińsko-Mazurskie) wydała decyzję o wstrzymaniu produkcji w zakładzie kateringowym w Ukcie. Żywnością z tego zakładu zatruli się pacjenci szpitali w Biskupcu i Barczewie.

O wstrzymaniu produkcji w zakładzie kateringowym w Ukcie poinformował PAP we wtorek dyrektor piskiego Sanepidu Stanisław Kobylarz.

"Decyzja o wstrzymaniu produkcji jest wydana na czas nieokreślony. Cofniemy ją, gdy właściciel zakładu usunie cały szereg usterek w swoim zakładzie" - powiedział PAP Kobylarz.

Pracownicy piskiego Sanepidu w ostatnich dniach dwukrotnie kontrolowali zakład i stwierdzili m.in. brak odpowiedniej segregacji produktów w chłodziarkach, złe rozwiązania techniczno-technologiczne m.in. w zakresie rozdrabniania mięsa, zły system rozmrażania mięsa.

"Najważniejszym powodem jednak jest to, że produktami z tego zakładu zatruli się ludzie. To poważna sprawa" - powiedział dyrektor piskiego sanepidu.

Zakład kateringowy działał legalnie od jesieni. Sanepid wydał mu zgodę na produkowanie dziennie do 100 porcji posiłków, a właściciele samowolnie zwiększyli produkcję do 300 porcji - dodał.

Produktami dostarczanymi przez firmę z Ukty kilka dni temu zatruło się ponad 70 osób - pacjentów szpitali w Biskupcu i Barczewie.

Szef wojewódzkiego Sanepidu Janusz Dzisko poinformował PAP, że po południu we wtorek powinny być znane wyniki badań pacjentów; być może pozwolą one ustalić przyczynę zatrucia pokarmowego. (PAP)

jwo/ bno/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)