Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Śląskie: Program "Żywienie na wagę zdrowia" w szkołach i przedszkolach

0
Podziel się:

Układania zdrowych i energetycznych jadłospisów będzie uczyć się personel
żłobków, przedszkoli i szkół województwa śląskiego w ramach programu "Żywienie na wagę zdrowia",
zainaugurowanego we wtorek przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną.

Układania zdrowych i energetycznych jadłospisów będzie uczyć się personel żłobków, przedszkoli i szkół województwa śląskiego w ramach programu "Żywienie na wagę zdrowia", zainaugurowanego we wtorek przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną.

Inauguracja programu edukacyjnego "Żywienie na wagę zdrowia" jest - jak poinformowała Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach - konsekwencją analizy wyników kontroli, przeprowadzonych w 500 placówkach oświatowych w latach 2007-2011. Okazało się, że w co drugiej skontrolowanej szkole dzieci są źle odżywiane. Nieprawidłowości w żywieniu stwierdzono także w 33 proc. żłobków i 40 proc. przedszkoli.

Główne grzechy szkolnych stołówek to: zbyt wiele tłuszczów w posiłkach, a za mało węglowodanów. Inspektorzy wskazali również na niedobory wapnia, żelaza i witaminy C, co oznacza, że w diecie dzieci i młodzieży generalnie brakuje owoców i warzyw, przetworów mlecznych oraz naturalnych nieprzetworzonych produktów, takich jak np. kasza. "W szczególności jest za mało mleka, serów i ryb" - powiedziała PAP we wtorek rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej Beata Kempa.

Program skierowany jest do osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci w żłobkach, przedszkolach i szkołach, a także do rodziców i dzieci. Jego celem jest poprawa jakości żywienia.

We wtorek został zainaugurowany program pilotażowy, w ramach, którego w 400 placówkach oświatowych na terenie województwa personel, odpowiedzialny za żywienie dzieci i młodzieży, czyli kucharki, intendentki i dyrektorzy żłobków, przedszkoli i szkół będą zapoznawać się z zasadami racjonalnego żywienia, uczyć układania zdrowych jadłospisów, "aby dostarczały odpowiednią ilość energii i składników pokarmowych".

W trakcie szkoleń zapoznają się także z technikami przyrządzania potraw, dowiedzą się, że lepsze są potrawy gotowane lub pieczone w folii niż smażone oraz, że lepiej podać dzieciom surówki warzywne niż warzywa poddane obróbce termicznej. Dowiedzą się także, jak należy planować menu z wyprzedzeniem.

Szkolenia personelu poprowadzą koordynatorzy-inspektorzy sanitarni zajmujący się kwestiami żywienia, wspomagać ich będą wykładowcy z Zakładu Żywienia Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

Jak powiedziała Kempa, pozostałe placówki będą wdrażane do programu etapami.

Patronat na programem "Żywienie na wagę zdrowia" objął Rzecznik Praw Dziecka. (PAP)

ktp/ bno/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)