Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Tradycyjna kuchnia ma przyciągnąć turystów na Warmię i Mazury

0
Podziel się:

96 rolników, przetwórców i restauratorów z Warmii, Mazur i Powiśla należy do
Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Mogą dzięki temu oznaczać specjalnym znakiem swoje produkty oraz
promować się jako wytwórcy regionalnej zdrowej żywności.

96 rolników, przetwórców i restauratorów z Warmii, Mazur i Powiśla należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Mogą dzięki temu oznaczać specjalnym znakiem swoje produkty oraz promować się jako wytwórcy regionalnej zdrowej żywności.

"Głównym kryterium członkostwa w sieci jest korzystanie z lokalnych surowców w produkcji żywności i potraw, kultywowanie tradycji kulinarnych i promocja kulinarnego dziedzictwa regionu"- powiedział PAP Igor Hutnikiewicz z biura jakości i znaków regionalnych warmińsko-mazurskiego urzędu marszałkowskiego w Olsztynie.

To te walory mają sprawić, że turysta, który przyjedzie odpoczywać na Warmię i Mazury, skorzysta także ze smacznej i zdrowej kuchni.

Do sieci dziedzictwa kulinarnego na Warmii i Mazurach należą gospodarstwa agroturystyczne, piekarnie, restauracje, zajazdy, karczmy, ekofarmy, tawerny, smażalnie ryb, zakłady przetwórcze owoców i warzyw, pierogarnie. Nie brakuje w sieci także gospodarstw rybackich. Wyjątkowe miejsce wśród dań proponowanych gościom przez zajazdy, restauracje czy gospodarstwa agroturystyczne zajmują dania przyrządzane z ryb słodkowodnych.

Znawcy kuchni regionalnej twierdzą, że kulinaria proponowane na Warmii i Mazurach są wyjątkowe, bowiem można znaleźć tu potrawy kurpiowskie, mazurskie, warmińskie, a nie brakuje także tradycji kulinarnych z Litwy, Rosji, Ukrainy i Niemiec.

Samorządowcy wspierają nie tylko inicjatywę samych przedsiębiorców z branży turystycznej i gastronomicznej, którzy oferują turystom potrawy kuchni regionalnej. Dofinansowywane jest także kształcenie przyszłych kucharzy i pracujących już w zawodzie. Z pieniędzy unijnych zakupione zostało nowoczesne wyposażenie kuchni w czterech szkołach gastronomicznych w regionie.

Warmia i Mazury, jako pierwszy w Polsce region, przystąpiły do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w 2005 roku. (PAP)

ali/ je/ jra/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)