Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Trudna sytuacja na Wiśle w Kępie Polskiej

0
Podziel się:

Trudna sytuacja panuje na Wiśle w Kępie Polskiej, powyżej Płocka. Na odcinku
kilkunastu kilometrów zalega tam lód, grożący zatorem a w konsekwencji powodzią. W ciągu
najbliższych godzin zapadnie decyzja o ewentualnym wysadzeniu lodu przez saperów.

Trudna sytuacja panuje na Wiśle w Kępie Polskiej, powyżej Płocka. Na odcinku kilkunastu kilometrów zalega tam lód, grożący zatorem a w konsekwencji powodzią. W ciągu najbliższych godzin zapadnie decyzja o ewentualnym wysadzeniu lodu przez saperów.

"Z samolotu widziałem, że na odcinku kilkunastu kilometrów między Rakowem i Nowym Troszynem Wisła jest skuta lodem. Są to popękane, jak i zwarte połacie lodu. Utrzymuje się wysoki stan rzeki, a podniesienie jej poziomu o około 40 centymetrów może grozić przelaniem się wody przez wały" - powiedział PAP wojewoda mazowiecki Jacek Kozłowski.

W okolicy Nowego Duninowa, poniżej Płocka, lodołamacze rozbijają nawarstwione kry, które spłynęły wyrąbaną rynną o szerokości 250-500 metrów. Ponieważ w rejon Kępy Polskiej nie ma skąd sprowadzić lodołamaczy, rozważana jest możliwość włączenia do akcji saperów. Decyzja ma zapaść w ciągu najbliższych godzin.

Stan Wisły w Kępie Polskiej w czwartek wczesnym popołudniem wynosił 662 centymetry (stan alarmowy 450); w ciągu ostatniej doby poziom wody podniósł się o 14 centymetrów.

Wojewoda zapoznał się też z sytuacją na Bugu. "Na razie sytuacja nie jest groźna. Bug jest skuty lodem. Problemy mogą rozpocząć się w sobotę, a stan krytyczny może wystąpić w niedzielę lub poniedziałek" - podkreślił wojewoda Kozłowski.

Na Bugu stany alarmowe są przekroczone w Wyszkowie - 508 cm (stan alarmowy 450), Małkini - 481 (430) i Frankopolu - 352 (350). W Dorohusku poziom wody wynosi 405 cm (stan alarmowy 350), a we Włodawie - 281 (350). Zdaniem synoptyków sytuacja na Bugu pogorszy się, gdyż na Ukrainie zaczęły topnieć lody. (PAP)

rau/ abr/ mow/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)