Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

UE zarejestrowała pierwszy słowacki regionalny produkt spożywczy

0
Podziel się:

Unia Europejska zarejestrowała
"skalicky trdlenik" jako pierwszy słowacki regionalny produkt
spożywczy - poinformowało we wtorek Narodowe Centrum Turystyki
Słowacji w Polsce.

*Unia Europejska zarejestrowała "skalicky trdlenik" jako pierwszy słowacki regionalny produkt spożywczy - poinformowało we wtorek Narodowe Centrum Turystyki Słowacji w Polsce. *

Charakterystyczny wypiek pochodzący ze Skalicy na słowackim Zagórzu, na pograniczu Czech i Słowacji, od około 200 lat wyrabiany jest się według tradycyjnej receptury. Drożdżowe ciasto najpierw nawija się na "trdlo", czyli wałek, i obsypane bakaliami stawia się w piecu lub piecze się na otwartym ogniu. Wałek pozwala na jego równomierne pieczenie z każdej strony.

Produkt ceniony jest ze względu na swoje walory smakowe i zapachowe. Ciasto podaje się posypane cukrem pudrem. (PAP)

zab/ ro/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)