Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

W Broniszach duża podaż owoców i warzyw

0
Podziel się:

Na rynku hurtowym w Broniszach nie ma problemów z zakupem owoców i warzyw,
w ofertach można przebierać, a ceny są relatywnie niskie. Zazwyczaj w sierpniu można najtaniej
zaopatrzyć się w produkty do domowego przerobu - ocenia rzeczniczka Małgorzata Skoczewska.

Na rynku hurtowym w Broniszach nie ma problemów z zakupem owoców i warzyw, w ofertach można przebierać, a ceny są relatywnie niskie. Zazwyczaj w sierpniu można najtaniej zaopatrzyć się w produkty do domowego przerobu - ocenia rzeczniczka Małgorzata Skoczewska.

Ceny większości owoców i warzyw są na zbliżonym poziomie do ubiegłorocznego - podkreśliła rzeczniczka Bronisz. Znacznie tańsze są ziemniaki, które obecnie kosztują 0,26 do 0,40 zł za kg (w ub.r. 0,6-0,8 zł/kg), natomiast drożej trzeba zapłacić za kalafiory, czyli 2,3-3,0 zł za sztukę wobec 1,3-2,0 zł w ub.r.

Jak poinformowała Skoczewska, na przełomie lipca i sierpnia znacznie zwiększyły się dostawy ogórków, co wpłynęło na spadek cen. Ogórki do kwaszenia można w ofercie hurtowej dostać w cenie od 60 groszy za kilogram. W ub.r. trzeba było zapłacić za nie 1,0-1,75 zł/kg.

Staniała także papryka kolorowa, maksymalna cena w ofercie hurtowej nie przekracza 5 zł za kilogram - jest to tyle, ile w tym samym okresie 2011 r. Natomiast drożej niż kilka dni wcześniej kosztują pomidory spod osłon. Obecnie trzeba za nie zapłacić do 3 zł za kilogram, a pomidory malinowe kosztują nawet 7 zł za kg.

W cenach owoców w ostatnich dniach nie zmieniły się. Letnie maliny można kupić po 8 zł za kilogram, podczas gdy w ub.r. kosztowały 20-24 zł za kg. Dużo jest wiśni, jabłek, śliwek, moreli i brzoskwiń.

Cena wiśni w hurcie - to 4,5-6,0 zł/kg; brzoskwiń - 2,5-4,0 zł/kg; moreli - 6,0-9,0 zł/kg; śliwek - 2-7 zł/kg. Jabłka kosztują od 2-3,6 zł w zależności od gatunku. Na rynku pojawiła się kolejna odmiana jabłek z tegorocznych zbiorów - Paula Red. (PAP)

awy/ je/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)