Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

W niedzielę VI Małopolski Festiwal Smaku w Nowym Targu

0
Podziel się:

Szynkę harnasia, jodłownicki kołacz, miód mniszkowy - takie i inne
specjały małopolskiej kuchni będzie można w niedzielę degustować i oceniać na nowotarskim rynku
podczas półfinału VI Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Szynkę harnasia, jodłownicki kołacz, miód mniszkowy - takie i inne specjały małopolskiej kuchni będzie można w niedzielę degustować i oceniać na nowotarskim rynku podczas półfinału VI Małopolskiego Festiwalu Smaku.

"Festiwal Smaku promuje małopolskie wyroby i potrawy regionalne oraz w drodze konkursu pozwala na wyłonienie i uhonorowanie najlepszych producentów żywności naszego regionu" - powiedział PAP organizator nowotarskiego półfinału Festiwalu Smaku Marcin Jagła.

W ramach VI festiwalu w 7 miastach Małopolski organizowane są kiermasze żywności, w trakcie których publiczność wybiera swoich faworytów w 4 kategoriach. Dodatkowo specjalna komisja na każdym z półfinałów wybiera najlepsze produkty i przyznaje Grand Prix oraz drugie i trzecie miejsce w ramach konkursu, który odbywa się pod hasłem "Małopolski Smak".

Jurorami nowotarskiego półfinału będą: prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Zbigniew Kurleto, właściciel warszawskiej szkoły gastronomicznej, Szwajcar Kurt Scheller oraz grecki restaurator Theofilos Vafidis, a także kucharz jednej z warszawskich restauracji Grzegorz Komendarek.

Produkty rywalizują w czterech kategoriach: "ekologiczne przysmaki", "tradycyjne specjały", "smakołyki z legendą" - produkty, których wytwórcy przedstawią ciekawą historię związaną z ich wytwarzaniem oraz "jak u mamy" - przetwory i potrawy regionalne prezentowane m.in. przez koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne oraz osoby fizyczne.

W tym roku zorganizowano już półfinały w Oświęcimiu, Krakowie, Tarnowie i Nowym Sączu. Po półfinale w Nowym Targu, 18 lipca Małopolski Festiwal Smaku zagości w Miechowie.

W tym roku na nowotarskim rynku ma się odbyć również transgraniczna prezentacja kuchni regionalnej; swoje specjały będą prezentowali Słowacy z miejscowości Kieżmark.

Małopolski Festiwal Smaku odbywa się od 2005 roku i jest największym wydarzeniem kulinarnym w regionie. Idea promocji regionalnych, małopolskich przysmaków powstała w 2003 roku. Wtedy opracowano mapę "Małopolskie przysmaki", na której znalazły się najbardziej rozpoznawane marki spożywcze z regionu.

Tegoroczną imprezę zakończy Wielki Finał 28 i 29 sierpnia na krakowskim Placu Wolnica. Organizatorami imprezy są: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Miejski Ośrodek Kultury w Nowym Targu oraz Urząd Miasta Nowego Targu.(PAP)

szb/ pad/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)