Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

W Poznaniu ruszył IV Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

0
Podziel się:

Konkursy na kaczkę po wielkopolsku, najsmaczniejszą sznekę, czyli słodką
bułkę, i na najlepszą nalewkę w Polsce - przeprowadzone będą w trakcie rozpoczętego w czwartek na
poznańskim Starym Rynku IV Ogólnopolskiego Festiwal Dobrego Smaku.

Konkursy na kaczkę po wielkopolsku, najsmaczniejszą sznekę, czyli słodką bułkę, i na najlepszą nalewkę w Polsce - przeprowadzone będą w trakcie rozpoczętego w czwartek na poznańskim Starym Rynku IV Ogólnopolskiego Festiwal Dobrego Smaku.

W ramach festiwalu na Starym Rynku odbywa się jarmark, w którym bierze udział ponad 120 wystawców. Chętni mogą posmakować lub kupić produkowane w tradycyjny sposób sery, wędliny, pieczywo, piwo, a także miód i wina. Są też stoiska z książkami i rękodziełem.

Organizatorzy przygotowali występy muzyczne oraz spotkania z kulinarnymi ekspertami i autorami książek.

"Nasz festiwal to nie tylko staropolszczyzna, ale też otwarcie się na świat. W tym roku chętni znajdą na naszym festiwalu sushi, surowe ostrygi, dania meksykańskie i wina z Austrii czy Węgier" - powiedział w czwartek na konferencji prasowej Wojciech Lewandowski, producent festiwalu.

W piątek w ramach festiwalu rozstrzygnięty zostanie konkurs na najsmaczniejszą poznańską sznekę, czyli słodką bułkę, w sobotę wybierana będzie najlepsza polska nalewka, zaś w niedzielę restauratorzy będą walczyć o nagrodę za kaczkę po wielkopolsku.

"Jeśli zapytamy poznaniaka, jakie jest najbardziej tradycyjne danie z jego regionu, prawie na pewno odpowie: kaczka z pyzami i modrą kapustą. Kaczka po wielkopolsku nacierana jest majerankiem, solą i pieprzem, nadziewana jest jabłkami i pieczona. Najczęściej podawana jest z modrą, czyli czerwoną kapustą i z pyzami, czyli - jak by powiedział warszawiak - kluskami na parze" - wyjaśnił Lewandowski.

W czwartek rozpoczęła się też trzecia, wielkopolska edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Jego uczestnicy prezentują sery, nalewki, salcesony, pierogi, pasztety i wędliny przygotowywane według domowych receptur.

Festiwal potrwa do niedzieli. (PAP)

rpo/ abe/ gma/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)