Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

W Poznaniu wybrano najlepszych polskich kucharzy i piekarzy

0
Podziel się:

W Poznaniu rozstrzygnięto we wtorek dziesiątą edycję Kulinarnego Pucharu
Polski. Konkurs uważny jest za najbardziej prestiżowe w kraju wydarzenie branży gastronomicznej.

W Poznaniu rozstrzygnięto we wtorek dziesiątą edycję Kulinarnego Pucharu Polski. Konkurs uważny jest za najbardziej prestiżowe w kraju wydarzenie branży gastronomicznej.

Także we wtorek wybrana została trzyosobowa ekipa, która będzie reprezentowała Polskę w półfinałach Pucharu Świata w Piekarstwie w Lyonie.

Kulinarny Puchar Polski (KPP) odbył się przy okazji Międzynarodowych Targów Gastronomii Gastro Trendy, odbywających się na terenach Międzynarodowych Targów Poznańskich. Do współzawodnictwa stanęło dziewięć dwuosobowych zespołów kucharskich, zwycięzców najwyżej notowanych imprez kulinarnych w Polsce. Zawodnicy musieli przygotować przystawkę z jesiotra i gruszki oraz danie główne z gęsi i kaszy.

"Zwycięzcą została drużyna reprezentująca restaurację Villa Secesja w Bydgoszczy. Według jurorów to właśnie Adam Kowalewski i Tomasz Kazimierski najlepiej spośród wszystkich uczestników wywiązali się z konkursowego zadania. Kulinarni Mistrzowie Polski zwyciężyli w zeszłym roku w konkursie Primerba Cup, co zapewniło im nominację do finałowej rozgrywki KPP" - powiedziała PAP Anna Adamska z MTP.

Drugie miejsce zajął zespół z Dubiecka - Krzysztof Bobola i Maciej Undziakowicz. Na trzecim znaleźli się Jakub Kasprzak i Waldemar Trzciołek z Opalenicy.

Także we wtorek rozstrzygnięte zostały krajowe eliminacje do Pucharu Świata w Piekarstwie. Konkurs odbył się w trakcie targów Polagra-Tech, w ramach Salonu Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego.

Rywalizacja przebiegała w trzech kategoriach: bagietki i chleby specjalne, wyroby półcukiernicze oraz eksponat artystyczny. W tych kategoriach zwyciężyli odpowiednio Marcin Surowiecki, Przemysław Koperski i Paweł Chojecki. To oni pojadą w styczniu 2011 roku na półfinał do Lyonu.

Finał Pucharu Świata w Piekarstwie odbędzie się w Paryżu w 2012 roku. (PAP)

rpo/ mki/ gma/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)