Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

W sierpniu w Poznaniu VII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

0
Podziel się:

Ponad 130 wystawców, oferujących przysmaki ze wszystkich regionów Polski i
wielu krajów Europy, weźmie udział w siódmej edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, który
rozpocznie się w Poznaniu 15 sierpnia.

Ponad 130 wystawców, oferujących przysmaki ze wszystkich regionów Polski i wielu krajów Europy, weźmie udział w siódmej edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, który rozpocznie się w Poznaniu 15 sierpnia.

Według organizatorów wydarzenie należy do największych przedsięwzięć związanych ze sztuką kulinarną w Polsce.

W trakcie festiwalu zaplanowano liczne pokazy, degustacje, warsztaty z udziałem mistrzów kuchni, a także konkursy: na najlepszą nalewkę i na tatara po wielkopolsku.

Jak powiedział we wtorek na konferencji prasowej współorganizator wydarzenia Wojciech Lewandowski, w tym roku w ramach festiwalu swoje produkty zaprezentuje na zorganizowanym na Starym Rynku jarmarku dobrego smaku przeszło 130 wystawców. Wśród nich będą m.in. producenci serów, wędlin, chlebów i nalewek.

"Będą sprzedawcy domowych konfitur, tradycyjnych lodów, świeżych ziół, korzeni i przypraw oraz rolnicy oferujący ekologiczne warzywa i wołowinę. Spodziewamy się importerów win i specjałów z Węgier, Bułgarii czy Litwy" - powiedział.

Istotną rolę odgrywać będą pokazy kulinarne z udziałem szefów kuchni najlepszych lokali gastronomicznych oraz autorów programów kulinarnych.

Organizatorzy zaplanowali też koncerty na Starym Rynku oraz kino festiwalowe, w trakcie którego wyświetlane będą dokumenty i fabuły o tematyce gastronomicznej. Pokazy filmów połączone będą z degustacjami.

Przygotowano również cykl warsztatów dla najmłodszych, w trakcie których dzieci poznają tajniki wypieku chleba, czy przygotują przysmaki z truskawek. Będzie też szereg warsztatów i pokazów dla dorosłych.

Wiele zajęć prowadzić będą uznani mistrzowie sztuki kulinarnej z Polski i zagranicy. Zaplanowano m.in. naukę łączenia nalewek z daniami, warsztaty ostrygowe czy pokazy wykorzystania regularnych specjałów w nowoczesnej kuchni.

W ramach tegorocznego festiwalu odbędą się dwa konkursy. Osoby indywidualne mogą wziąć udział w konkursie Polska Nalewka Roku, jednym z największych i najbardziej prestiżowych turniejów nalewek w Polsce.

Restauratorzy będą współzawodniczyć w konkursie na najlepszego tatara. Jury oceniać będzie tatary klasyczne z wołowiny, koniny i dziczyzny, ale i wariacje na temat tatara przygotowane przez szefów kuchni restauracji z Poznania i okolic.

"W poprzednich latach wiodącymi tematami w trakcie festiwalu były m.in. czernina, szare kluchy, golonka czy kaczka po wielkopolsku. W tym roku chcemy, by restauratorzy przygotowali tatara po wielkopolsku i ciekawi jesteśmy, czy w recepturach pojawią się lokalne dodatki" - powiedział Lewandowski.

Festiwal potrwa do 18 sierpnia. (PAP)

rpo/ mrt/ jra/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)