Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

W styczniu wzrósł skup mleka, spadła cena skupu

0
Podziel się:

W styczniu tego roku skup mleka wyniósł ok. 768 mln litrów i był o ponad 4
proc. większy od skupu z grudnia 2011 r. Średnia cena skupu mleka wyniosła 126,96 zł za 100 litrów
i zmalała o ok. 1,8 proc. w stosunku do poprzedniego miesiąca. - poinformowała Polska Izba Mleka

W styczniu tego roku skup mleka wyniósł ok. 768 mln litrów i był o ponad 4 proc. większy od skupu z grudnia 2011 r. Średnia cena skupu mleka wyniosła 126,96 zł za 100 litrów i zmalała o ok. 1,8 proc. w stosunku do poprzedniego miesiąca. - poinformowała Polska Izba Mleka

Jak poinformowała Izba, w styczniu tego roku skup mleka był o 9,3 proc. większy niż w analogicznym okresie 2011 r. Najwięcej skupiono tego surowca w woj. podlaskim - 230 mln litrów; mazowieckim - 126 mln litrów i woj. wielkopolskim 103 mln litrów. Najmniej w województwie: podkarpackim, dolnośląskim i lubuskim.

Cena skupu mleka w styczniu 2012 r. wyniosła 126,96 zł/100 litrów i w stosunku do stycznia 2011 r. wzrosła o ponad 10 proc. najwyższe ceny za mleko otrzymywali rolnicy z województwa podlaskiego 133,12 zł/100 l; lubuskiego 129,80 zł/100 l i zachodniopomorskiego 128,63 zł/100 l. Najmniej płaciły mleczarnie w województwie. podkarpackim - 111,25 zł/100 l; małopolskim -114,50 zł/100 l i śląskim - 114,87 zł za 100 litrów.

W listopadzie 2011 r. w Polsce cena mleka w skupie przeliczona na euro wyniosła 28,3 euro/100 kg. Była ona w dalszym ciągu niższa niż cena w krajach sąsiednich - w porównaniu z Niemcami czy Francją o ponad 20 proc.

Według wstępnych wyliczeń wykorzystane kwoty po pierwszych dziesięciu miesiącach roku kwotowego 2011/2012 (kwiecień 2011 - marzec 2012) wyniosło ok. 81,7 proc. i było o 1,7 proc. wyższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku kwotowego. Kwota krajowa przysługująca Polsce na rok kwotowy 2011/2012 wynosi ok. 9,8 mld kg. Kwota hurtowa wyniesie ok. 9,698 mld kg. (PAP)

awy/ drag/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)