Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

W zakładach mięsnych odnaleziono przeterminowane produkty

0
Podziel się:

O podejrzeniu popełnienia przestępstwa na terenie zakładów, polegającego na niewłaściwym gospodarowaniu przeterminowanym towarem, powiadomiono Prokuraturę Okręgową.

W zakładach mięsnych odnaleziono przeterminowane produkty
(Photoshot/Reporter)

Kontrolerzy Głównego Inspektoratu Weterynarii (GIW) znaleźli przeterminowane produkty w magazynach Zakładów Mięsnych Viola w Lnianie (woj. kujawsko-pomorskie). Zakład wstrzymał produkcję, ale zaprzecza, by dodawał przeterminowane mięso do swoich wyrobów.

Proceder, mający polegać na dodawaniu w zakładach Viola wycofanego ze sklepów, przeterminowanego mięsa do świeżych wyrobów, nagłośniono w programie TVN _ Uwaga! _. Występujące w programie anonimowe osoby, związane z zakładem, utrzymywały, że jest to od lat stała praktyka w przetwórni z Lniana.

Jak poinformował zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski, w dniu emisji reportażu telewizyjnego została przeprowadzona doraźna kontrola w zakładach mięsnych w Lnianie. Wykazała ona _ w części _, że w firmie praktykowano zamrażanie wyrobów gotowych, które mogły pochodzić ze zwrotów ze sklepów.

_ - Dla części wykrytych przez inspektorów produktów termin przydatności do spożycia upłynął, mimo to nadal znajdowały się na terenie zakładu w części nieprzeznaczonej dla odpadów _ - podkreślił Jażdżewski w opublikowanym komunikacie.

O podejrzeniu popełnienia przestępstwa na terenie zakładów, polegającego na niewłaściwym gospodarowaniu przeterminowanym towarem, powiadomiono Prokuraturę Okręgową w Bydgoszczy. Śledztwo w tej sprawie będzie prowadzić prokuratura w Świeciu, ale jak poinformowali jej pracownicy, decyzje o ewentualnych zarzutach zapadną po zakończeniu pracy przez biegłych.

Przeprowadzeniem kompleksowej kontroli zakładów zajmie się Wojewódzki Lekarz Weterynarii w Bydgoszczy. Polecono mu także sprawdzenie, czy nie doszło do zaniedbań lub nieprawidłowości podczas sprawowania nadzoru nad produkcją przez służby weterynaryjne.

Efekty dziennikarskiego śledztwa zaniepokoiły także wojskowe służby weterynaryjne, gdyż armia zawarła z firmą z Lniana umowę na dostawy w 2013 r. mięsa i wędlin do 25 jednostek wojskowych w kraju. _ - Decyzją szefa służby weterynaryjnej wstrzymano we wszystkich jednostkach wojskowych zamawianie nowych partii żywności w tej firmie do czasu wyjaśnienia wątpliwości _ - powiedział rzecznik MON Jacek Sońta.

Na polecenie resortu obrony zarzuty wobec producenta mają zbadać Wojskowy Inspektor Weterynaryjny (WIW) i Departament Kontroli MON. _ - Kontrola trwa, a WIW polecił wstrzymać wydawanie produktów i zabezpieczyć środki spożywcze w magazynach _ - poinformował dziś po południu Sońta.

Zarząd zakładów z Lniana opublikował komunikat, w którym stanowczo odrzuca zarzuty pod adresem firmy. Podkreślono w nim, że zakłady _ nie dodawały i nie dodają do swoich produktów wędlin i mięsa wycofywanych z obrotu _.

_ - Jednocześnie oświadczamy, że zostały podjęte działania zmierzające do wyjaśnienia zaistniałej sytuacji w oparciu o prawdziwe fakty, które jednoznacznie wskażą na przestrzeganie procedur oraz zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego produkowanej przez nas żywności. Ponadto opublikujemy wyniki kontroli przeprowadzonej przez Głównego Lekarza Weterynarii z dnia 7.03., które według naszej oceny nie potwierdziły stosowania powyższych praktyk _ - zadeklarował prezes firmy Krzysztof Męciński, który podpisał się pod oświadczeniem.

Firma deklaruje, ze _ fakty i dokumenty _ potwierdzające bezzasadność zarzutów przedstawionych w telewizyjnym reportażu zostaną opublikowane w przyszłym tygodniu. Firma wstrzymała produkcję, a z nieoficjalnych źródeł wynika, że także wycofuje ze sklepów niektóre partie swoich produktów.

Historia Zakładów Mięsnych Viola sięga 1983 roku. Firma znajduje się miejscowości Lniano, na północy województwa kujawsko-pomorskiego, na obrzeżach Borów Tucholskich. Zakład zajmuje się produkcją wędlin wieprzowych i drobiowych oraz elementów wieprzowych i mięs kulinarnych. Zakłady podkreślają, że stosują system kontroli jakości HACCP oraz zintegrowany system zarządzania ISO 9001 a także spełniają warunki międzynarodowych norm branżowych.

Czytaj więcej w Money.pl
Dziś nowa odsłona w końskiej aferze Powinniśmy poznać wyniki inspekcji w polskiej firmie produkującej hamburgery. Kontrola ma związek ze skandalem w Europie dotyczącym koniny sprzedawaj jako wołowina.
Rosjanie wprowadzają nowy system kontroli Na przejściach z obwodem kaliningradzkim rosyjskie służby graniczne wprowadzają nowy system elektronicznej rejestracji pojazdów i testują wspólne odprawy celne i paszportowe.
Przetworzone produkty mięsne skracają życie Dieta bogata w produkty takie jak szynka, bekon czy parówki, zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca i nowotworów.
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)