Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Warmińsko-mazurskie: Tradycyjna i naturalna żywność bogactwem regionu

0
Podziel się:

Tradycyjne potrawy przygotowywane na podstawie przepisów sprzed lat i z
produktów regionalnych od miejscowych dostawców mają być atutem Warmii, Mazur i Powiśla
przyciągających turystów przez cały rok.

*Tradycyjne potrawy przygotowywane na podstawie przepisów sprzed lat i z produktów regionalnych od miejscowych dostawców mają być atutem Warmii, Mazur i Powiśla przyciągających turystów przez cały rok. *

Powstał kalendarz imprez regionalnych promujących naturalną, tradycyjną i lokalną żywność.

W Olsztynie i Olsztynku trwa festiwal smaków regionu, podczas którego dostawcy i producenci prezentują swe wyroby takie jak: miody, wędliny, ekologiczne warzywa i owoce, pieczywo.

Można spróbować i kupić lody z koziego mleka, wędliny, które dojrzewają przez 12 miesięcy, miody pochodzące z ekologicznych nadgranicznych pasiek, chleby przygotowywane w tradycyjny sposób, pierogi z różnorakim nadzieniem.

Jak powiedział Igor Hutnikiewicz, współorganizator festiwalu impreza ma na celu uświadomienie konsumentów czym jest zdrowa, naturalna żywność.

"Obecnie w sklepach konsument mając do wyboru kilkadziesiąt gatunków sera kieruje się przede wszystkim ceną, wyglądem i reklamą. Kupując najtańszy ser może sobie nawet nie zdawać sprawy, że nie powstaje on z mleka ale z soi" - powiedział Hutnikiewicz.

Podkreślił, że podobnie rzecz ma się z wędlinami, których cena wynika z kosztów produkcji. "Jeśli z 1 kilograma mięsa, producent wytworzy 3 kilogramy wędlin to i cena będzie niższa, bo z naturalną żywnością taki wyrób nie będzie miał wiele wspólnego" - dodał.

Organizatorzy uważają, że na Warmię i Mazury turyści mogą przyjeżdżać cały rok, bo oprócz walorów krajobrazowych dodatkowym atutem regionu są naturalne i zdrowe produkty żywnościowe. Stąd od kilku lat piekarnie, cukiernie, pasieki, gospodarstwa agroturystyczne, restauracje otrzymują certyfikaty dziedzictwa kulinarnego. Takie oznaczenie ma gwarantować, że konsument otrzyma potrawę przygotowaną z lokalnych i naturalnych produktów rolno-spożywczych.

Hutnikiewicz powiedział, że turystów na Warmię i Mazury na pewno nie przyciągną fastfoody ale przygotowywana na bazie starych receptur gęsina, ryby, kartoflaki, kartacze czy pierogi.

Władze regionu stawiając właśnie na zdrowe, oryginalne jedzenie zaproponowały kalendarz imprez regionalnych promujących żywność przez cały rok.

I tak w kolejnych miesiącach w różnych miastach regionu organizowane będą jarmarki wigilijne i wielkanocne, święta ryby, mleka, ziół, miodu, chleba, pierogów, gęsiny czy kartofla oraz festiwale kultury łowieckiej i runa leśnego. (PAP)

ali/ tot/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)