Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego i Urzędu Kontroli Skarbowej rozbili na Mazurach zorganizowaną grupę przestępczą, zajmującą się przerabianiem spirytusu technicznego na spożywczy i wprowadzaniem go do obrotu.
Policja szacuje, że grupa działała kilka miesięcy i wprowadziła na rynek woj. warmińsko-mazurskiego ok. 18 tys. litrów nielegalnego alkoholu.
Jak poinformowała PAP rzecznik warmińsko-mazurskiej policji Anna Fic, osoby zamieszane w produkcję nielegalnego alkoholu zostały zatrzymane w Ełku, Giżycku, Kętrzynie i Węgorzewie. "Zatrzymano w sumie osiem osób, w tym trzech obywateli Armenii. Zabezpieczono także ponad tysiąc litrów spirytusu oraz urządzenia i chemikalia potrzebne do przetwarzania spirytusu technicznego na spożywczy" - dodała.
Dwóm osobom, 34-letniemu obywatelowi Armenii i 28-letniemu mieszkańcowi Giżycka postawiono zarzuty kierowania zorganizowaną grupą przestępczą, za co grozi do ośmiu lat pozbawienia wolności. Pozostałym sześciu osobom przedstawiono zarzuty udziału w takiej grupie. (PAP)
jwo/ wkr/ jbr/