Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Wielkopolska: Browar w Bojanowie będzie ponownie warzył piwo

0
Podziel się:

Początkowo 5 tys. hektolitrów, docelowo 90 tys. hektolitrów piwa rocznie
będzie warzył Browar w Bojanowie koło Rawicza (wielkopolskie). Browar został kupiony przez Marka
Jakubiaka, właściciela browarów Ciechan i browaru w Lwówku Śląskim.

Początkowo 5 tys. hektolitrów, docelowo 90 tys. hektolitrów piwa rocznie będzie warzył Browar w Bojanowie koło Rawicza (wielkopolskie). Browar został kupiony przez Marka Jakubiaka, właściciela browarów Ciechan i browaru w Lwówku Śląskim.

"Chcemy jak najszybciej uruchomić produkcje piwa, ale nigdy nie wiadomo, kiedy będzie to możliwe. Obecnie przeprowadzamy inwentaryzację majątku, na ponowne uruchomienie produkcji przeznaczymy około 3 milionów złotych" - powiedział w czwartek PAP Marek Jakubiak

Możliwości produkcyjne browaru w Bojanowie sięgają 120 tys. hektolitrów piwa rocznie. Przy browarze istnieje słodownia, którą będzie można rozbudować. Zbyt dla jęczmienia wykorzystywanego do produkcji słodu znajdą okoliczni rolnicy, na potrzeby browaru zostanie zakupiona też ziemia, na której będzie uprawiany chmiel.

W zmodernizowanym browarze zatrudnienie znajdzie początkowo około 50 osób. Osiągnięcie zakładanej produkcji na poziomie 90 tys. hektolitrów piwa nowy właściciel chce osiągnąć po około pięciu latach.

Browar został wybudowany w 1881 roku. Pierwszym właścicielem był Niemiec Franz Junke. W 1949 roku został upaństwowiony. Najwięcej piwa warzono w Bojanowie na przełomie lat 70 i 80 ubiegłego wieku - ponad 100 tys. hektolitrów, głównie beczkowego.(PAP)

kpr/ mki/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)