Menu wigilijnej wieczerzy papieża Benedykta XVI ma charakter międzynarodowy - ujawnił w opublikowanym w środę wywiadzie dla niemieckiego tygodnika "Bunte" jego sekretarz, arcybiskup Georg Gaenswein.
"Każdego roku życzy sobie kombinacji tradycji miejscowej, a więc włoskiej i potraw z jego bawarskiej ojczyzny" - powiedział Gaenswein. W ubiegłym roku podano tortellini i filet z zielonym pieprzem, a do tego pieczone ziemniaki, jarzyny i sałatę.
Na stole było również czerwone wino - choć nie dla papieża. "Dopiero na deser pozwala on sobie na mały kieliszek słodkiego wina. Dla wzniesienia toastu" - zaznaczył rozmówca "Bunte".
Rolę choinki w papieskim apartamencie pełni czterometrowa jodła pospolita z Bawarii. (PAP)
dmi/ ro/
12817006
wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło: