Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Włochy: Lody o smaku mamałygi oraz inne osobliwości

0
Podziel się:

Lody o smaku mamałygi, czyli po włosku polenty, zaprezentowano w sobotę w
Mediolanie podczas festynu związku włoskich rolników, promującego lokalne produkty. To kolejny
oryginalny smak lodów, jaki pojawił się w Italii.

Lody o smaku mamałygi, czyli po włosku polenty, zaprezentowano w sobotę w Mediolanie podczas festynu związku włoskich rolników, promującego lokalne produkty. To kolejny oryginalny smak lodów, jaki pojawił się w Italii.

Polenta to jedno z tradycyjnych włoskich dań. Gotowaną mąkę kukurydzianą podaje się, zwłaszcza zimą, z sosem pomidorowym, truflami, grzybami lub wieprzową kiełbasą.

Teraz związek włoskich rolników indywidualnych podczas imprezy serwował lody mamałygowe, co jest propozycją karkołomną, gdyż sama w sobie polenta jest prawie bez smaku. Zaprezentowano także lody z serka mascarpone. Nowości te na stałe mają zagościć latem tego roku na kilkudziesięciu festynach w Lombardii.

"Chcemy promować typowe smaki naszego regionu" - wyjaśnił szef oddziału rolniczego związku Nino Andena.

Wśród około 600 rodzajów lodów sprzedawanych we Włoszech, w ostatnim czasie pojawiły się takie osobliwości, jak lody o smaku pizzy - z pomidorami i mozzarellą, a także peperoncino - bardzo ostrej papryczki oraz piwne i szpinakowe. Są też lody z oślego mleka oraz o smaku risotto z prawdziwkami.

Sylwia Wysocka(PAP)

sw/ kar/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)