Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Włochy: W Wigilię stoły pełne dań z ryb i owoców morza

0
Podziel się:

Smażone ryby, a także wyszukane potrawy z nich oraz z owoców morza- taka jest
włoska kolacja wigilijna. Dary morza w różnych wersjach są jej obowiązkowym składnikiem. Kucharze
przekonują, że konkurencja dla odwiecznej smażeniny jest duża i na każdą kieszeń.

Smażone ryby, a także wyszukane potrawy z nich oraz z owoców morza- taka jest włoska kolacja wigilijna. Dary morza w różnych wersjach są jej obowiązkowym składnikiem. Kucharze przekonują, że konkurencja dla odwiecznej smażeniny jest duża i na każdą kieszeń.

Tysiącletnia tradycja jedzenia smażonej ryby w wigilijny wieczór utrwalona jest bardzo mocno, a włoskie stoły uginają się wtedy od wielu dań rybnych.

Podobnie, jak niemal każdego dnia roku, także kolację wigilijną Włosi często zaczynają od makaronu, oczywiście z sosem o smaku morza; z sardelą, z tuńczykiem, łososiem. Jedno z popularniejszych pierwszych dań to spaghetti z małżami.

Na drugie danie podawany jest najczęściej dorsz - smażony lub pieczony w piekarniku. Niektórzy wybierają węgorze, smażone z dodatkiem czosnku, liści laurowych i szałwii.

Inne coraz popularniejsze danie to pstrąg z migdałami i borówkami oraz ryba-miecz, wyjątkowo lekka, bo z warzywami, a także z rodzynkami i orzeszkami pinii. Obok takich przysmaków są też śledzie z cebulą i rodzynkami, marynowane sardynki, omułki faszerowane jajkami, parmezanem i czosnkiem prosto z pieca oraz kalmary.

Zwolennicy lżejszej kuchni cenią sobie bardzo zupy rybne, na przykład z łososia z grzybami, ze skorpeny, lub z wrakonia. Najbardziej wykwintna wśród wigilijnych zup jest ta z langusty, z dodatkiem pomidorów i mocną papryczką peperoncino.

Modny jest też łosoś gotowany na parze i serwowany z majonezem o smaku cytrynowym.

W wielu domach króluje też podawana z ziemniakami gotowana, pokrojona w kostkę, ośmiornica. (PAP)

sw/ jm/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)