Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Wojsko przekaże żywność dla powodzian

0
Podziel się:

Pomoc to 230 ton: konserw, chleba, makaronu, cukru i herbaty. Ale także pościel i odzież.

Wojsko przekaże żywność dla powodzian
(PAP/Wojciech Pacewicz)

Pomoc to 230 ton żywności. M.in. konserwy, chleb, makaron, cukier i herbata. Przekazane wcześniej 23 tony produktów spożywczych zostały już rozdysponowane.

Jak poinformował rzecznik Sztabu Generalnego Wojska Polskiego płk Sylwester Michalski, pierwszą pulę pomocy otrzymały gminy: Gąbin, Słubice w woj. mazowieckim oraz Włocławek, Świecie, Zławieś Wielka i Toruń w woj. kujawsko-pomorskim.

Dziś wysłany został kolejny, znacznie większy transport - tym razem 230 ton żywności. Dla poszkodowanych przygotowano także pościel - poduszki, koce i prześcieradła oraz materace, a także ręczniki, podkoszulki, gumowe buty, peleryny, brezentowe rękawice i środki higieny.

_ - To odpowiedź wojska na zapotrzebowania, jakie wpłynęły od wojewodów: małopolskiego, opolskiego, śląskiego, mazowieckiego, lubelskiego, podkarpackiego, kujawsko-pomorskiego, świętokrzyskiego i wielkopolskiego _ - podał płk Michalski.

41 ton żywności trafi do gmin na terenie Mazowsza. Do woj. opolskiego pojadą 23 tony żywności i przedmioty zaopatrzenia mundurowego. Ponad 70 ton powędruje do gmin na Podkarpaciu. Dwie tony otrzyma województwo kujawsko-pomorskie.

50 ton żywności zostanie przekazane powodzianom w woj. świętokrzyskim. Śląsk otrzyma odzież i środki higieny. Do Małopolski trafi 15 ton produktów żywnościowych; do woj. lubelskiego - środki higieny.

Pomoc rzeczowa dostarczana jest przez wojsko bezpośrednio do powiatów, które ucierpiały w powodzi; za dystrybucję odpowiedzialne będą władze samorządowe.

W akcję przeciwpowodziową bezpośrednio zaangażowanych wciąż jest około 1700 żołnierzy wyposażonych w specjalistyczny sprzęt m.in. śmigłowce, transportery i pojazdy terenowe. W gotowości do natychmiastowego użycia jest kolejnych 1900 żołnierzy.

ZOBACZ TAKŻE:

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)