Smażone karpie, klejone uszka i zupa grzybowa to tylko niektóre z potraw wigilijnych prezentowanych w sobotę na stoiskach we wrocławskim Pasażu Grunwaldzkim. Odwiedzający stoiska mogą spróbować specjałów oraz uzyskać przepis na ich sporządzenie.
Sobotnią imprezę przygotowali Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego i Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
Jak poinformowała PAP Anna Czujko z biura prasowego urzędu marszałkowskiego, w Pasażu Grunwaldzkim zostało ustawionych 26 stołów, które przygotowały gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich z Dolnego Śląska.
"Każdy z odwiedzających może spróbować specjałów kuchni polskiej oraz uzyskać przepis na ich sporządzenie. Można będzie również kupić ozdoby świąteczne przygotowane przez artystów rękodzielników" - powiedziała Czujko.
Prezentacji tradycyjnych potraw wigilijnych towarzyszą występy zespołów folklorystycznych, wykonujących kolędy i pieśni ludowe. Podczas imprezy zostanie także rozstrzygnięty wojewódzki konkurs "Ekologiczna ozdoba choinkowa".(PAP)
pdo/ abe/