Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Zupa z dyni i pokrzyw i placki z gulaszem z sarny wśród "Śląskich Smaków"

0
Podziel się:

Dania z kaczki, gęsi, czy sarny, zupa z dyni i pokrzyw oraz deser z
rabarbaru znalazły się wśród najlepszych potraw Festiwalu "Śląskie Smaki", którego piątą edycję
zorganizowano w sobotę w Złotym Potoku na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.

Dania z kaczki, gęsi, czy sarny, zupa z dyni i pokrzyw oraz deser z rabarbaru znalazły się wśród najlepszych potraw Festiwalu "Śląskie Smaki", którego piątą edycję zorganizowano w sobotę w Złotym Potoku na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.

Organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną festiwal na stałe wpisał się już w kalendarz wydarzeń, popularyzujących lokalne specjały. To także jeden ze sposobów na promocję turystyczną regionu. Zwycięscy imprezy otrzymują "Złoty Durszlak", tytuł "Eksperta Śląskich Smaków" i nagrody rzeczowe.

W tym roku w konkursie wzięło udział blisko 20 drużyn - amatorów (koła gospodyń wiejskich i rodziny) oraz profesjonalistów (hotele i szkoły gastronomiczne). Potrawy oceniało jury złożone m.in. ze znawców kuchni i artystów.

Wśród amatorów zwyciężył Team Rodzinny z Czarkowa k. Pszczyny, który zachwycił jurorów plackami ziemniaczanymi z gulaszem z sarny, rosołem z pierogami z czarnej kaczki oraz przepiórkami w sosie własnym z różyczkami puree i szparagami w sosie śmietankowym.

W kategorii profesjonalistów, podobnie jak przed rokiem, wygrali kucharze z katowickiego hotelu Qubus, występujący pod szyldem "Kilerów Dwóch". Przyrządzili pierś z gęsi wędzoną z sałatką śląską, zupę "duet kremowy z dyni i pokrzyw", udko z kaczki z kluskami tartymi i kwaśnymi jabłkami, a na deser maszkiet (po śląsku: przysmak) z rabarbaru.

Częścią festiwalu był również konkurs na najlepszą nalewkę, którą okrzyknięto Pszczyński Krupnik, według receptury restauracji Stara Piekarnia w Pszczynie. Drugie miejsce zajęła tarninówka, przygotowana przez Danutę Kuczyńską-Pytel z Janowa, a trzecie rabarbarówka, zrobiona przez Krystynę i Elżbietę Nawrotek z Wisły Wielkiej.

Piąta edycja festiwalu przyciągnęła do Złotego Potoku kilka tysięcy osób. Oprócz potraw konkursowych można było skosztować tradycyjnych dań śląskich i góralskich, a także przyrządzanego na różne sposoby pstrąga - specjału, z którego słynie Złoty Potok w gminie Janów.

Doroczny konkurs kulinarny ma promować śląską kuchnię, a tym samym atrakcje regionu, zarówno wśród jego mieszkańców, jak i turystów z innych części polski. Przepisy na śląskie potrawy, gotowane w trakcie kolejnych edycji festiwalu, można znaleźć na stronie internetowej www.slaskiesmaki.pl. Trafią tam również potrawy zgłoszone do konkursu w tym roku.

Obok Śląskiej Organizacji Turystycznej festiwal współorganizują gmina Janów oraz Śląska Grupa Kulinarna, a wspiera samorząd woj. śląskiego. (PAP)

mab/ malk/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)